«ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД БОТУЛІЗМУ?»

Дата: 25.06.2024 09:47
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

   За оперативними повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Україні з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.  

   Ботулізм це інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

 Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), маринованих грибів і огірків, овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

Клінічна картина захворювання характеризується стрімким перебігом та можливістю летального результату.    Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття «сітки» перед очими, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.

  Тому, неодноразово наголошуємо населенню, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;

  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію із здутих (бомбажних) банок;

  • швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;

  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

  • сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;

  • не купуйте рибу та рибну продукцію у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі. 

 

  При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно введена протиботулінічна сироватка допоможе врятувати життя хворому. Хворобу легше попередити, ніж лікувати.

 

  БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ І НЕ ЗАБУВАЙТЕ, БУДЬ-ЯКЕ ОТРУЄННЯ НЕ ПРОХОДИТЬ БЕЗСЛІДНО!

Львівське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

у Львівській області

тел.(032) 221 91 12

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних