Грип птиці
Грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів. Хвороба характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. Найбільш ефективними заходами, направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці, є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання – своєчасне реагування, миттєве інформування Держпродспоживслужби про захворювання або загибель птиці, здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання. Ветеринорно-санітарні вимоги утримання птиці в особистих селянських господарствах затверджені наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19.12.2006 №100.
Аби мінімізувати ризик занесення грипу птиці в особисті домогосподарства регіону, треба дотримуватися наступних обов’язкових заходів:
- при купівлі птиці вимагати ветеринарні супровідні документи на неї та проводити карантинування птиці (ізольовано утримувати не менше 30 днів, в цей період не допускати контакти з іншою птицею);
- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);
- не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;
- не допускати контакту домашньої птиці з дикою, територія проживання та харчування якої тією чи іншою мірою пов’язана з людиною (ворони, голуби, горобці, синиці, сойки, галки, граки тощо) та особливо з дикою перелітною птицею;
- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал, періодичну дезінфекцію;
- з метою проведення необхідних профілактичних заходів інформувати ветеринарну службу про наявність птиці;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом)