Інформаційні матеріали стосовно штаму SARS-CoV-2 Omicron

Дата: 04.01.2022 12:23
Кількість переглядів: 465

Перші відомі підтверджені випадки інфекції B.1.1.529 в Ботсвані та Південній Африці були виявлені у зразках, відібраних 11 листопада 2021 року у Ботсвані та 14 листопада 2021 року у Південній Африці.

26 листопада 2021 року Технічна консультативна група з еволюції вірусу SARS-CoV-2 (TAG-VE) повідомила ВООЗ, що новий штам має бути визначений як штам, що викликає занепокоєння (VOC) і названий «Omicron». Таку ж саму класифікацію було надано і Європейським центром по контролю за хворобами 26 листопада 2021 р.

Варіант Omicron є найбільш дивергентним (з найбільшою кількості мутацій) варіантом, який було виявлено за часи пандемії. Цей варіант має велику кількість мутацій (біля 30-ти), з яких частина – викликає серйозне занепокоєння через можливий

  • підвищений ризик повторних інфекцій,

  • підвищену трансмісивність (порівняно з Дельта штамом),

  • вислизання від імунної відповіді та значним зниженням ефективності вакцини.

Штам Omicron не є подальшою еволюцією штаму Delta. Схоже, він еволюціонував окремо або у людини з ослабленим імунітетом, або у невідомої тварини-господаря, а потім знову перейшов до людей.

За попередніми результатами наукових досліджень, штам Омікрон частіше призводить до інфікування в домашніх осередках, ніж штам Дельта. Вторинний рівень атаки (зараження від підтвердженого захворілого) у Омікрона становить 15.8 % в домашніх осередках (у Дельти – 10.3 %) та 8.7 % за межами побутових вогнищ (3 % у Дельти).

Поодинокі, попередні дані з Великобританії вказують на зсув захворюваності Омікроном в більш молоду вікову групу. Середній вік осіб, які захворіли на COVID-19 з підтвердженим штамом Омікрон, складав 30.8 років (для Дельти – 38.3 років).

Характерним є також підвищений ризик реінфекцій. Для Дельти ризик реінфікування становить близько 2.5 %, для Омікрону – в 5.2 рази вище (13 %).

Станом на 28 грудня 2021 року, в Україні виявлено 6 випадків захворювань з підтвердженим штамом Омікрон (мм. Львів, Київ та Дніпро). Переважна більшість випадків має в історії факт перебування за кордоном (Польща, ОАЕ та Німеччина). Основним методом діагностики зараз є метод повногеномного секвенування.

 

 

Розповсюдження штаму Омікрон

Штам SARS-CoV-2 Omicron продовжує швидко поширюватися в Європі. Станом на 22 грудня 2021 року 110 країн світу повідомили про випадки захворювання Omicron у всіх шести регіонах ВООЗ в період з 26 листопада по 22 грудня 2021 року. У Європейському регіоні Omicron було підтверджено як домінуючий варіант у Сполученому Королівстві (Великобританія) (станом на 22 грудня 2021 р. складає 71,5% випадків). За оцінками експертів, очікується, що Omicron замінить Delta і стане домінуючим варіантом у ряді інших країн цього регіону вже на початку 2022 року. У Сполучених Штатах Америки Omicron став домінуючим варіантом з 18 грудня і зараз становить приблизно 73% випадків. Станом на 27 грудня штам вже домінує щонайменше у США, Великобританії та Ірландії.

Наразі точна оцінка R0 (базового репродукційного числа) для Omicron відсутня, але попередньо він є принаймні в 2.9 рази більш інфекційним, ніж Delta. Час подвоєння в 1,53 дні спостерігається в країнах з документованою передачею на рівні спільноти.

 

Методи виявлення та діагностики нового штаму

За даними ВООЗ, діагностична точність ПЛР тест-систем, а також швидких антигенних тестів не знижується для штаму Омікрон.

Додатково, невиявлення мішені S-гену (S-gene target failure, SGTF) у ході ПЛР-дослідження зразків наразі використовується як спосіб попередньої ідентифікації штаму Омікрон – ВООЗ класифікує такі випадки як «ймовірні» (probable case) відповідно до проміжних визначень випадків зараження штамом Омікрон. Але використання такого методу несе певні складнощі, оскільки в певній частині випадків S-ген лабораторно детектується і для штаму Омікрон.

Наразі, в Україні майже не застосовуються ПЛР тест-системи, які використовують S-ген для діагностики (єдиний виняток – тест-системи COVID-19-ПЛР ТОВ «ХЕМА»). З початку діагностики пріоритет віддавався тест-системам з використанням двох генів для детекції – ORF1ab (Open Reading Frame, відкрита рамка зчитування) та N (Nucleoprotein, нуклеопротеі?н). Завдяки цьому, країна не мала потреби переорієнтовувати свої діагностичні можливості під час появи нових штамів (Бета, Гамма та Дельта).

Зараз в Україні діє система моніторингу поширення штамів SARS-CoV-2. На рівні областей впродовж 2-ох тижнів будуть поставлені ПЛР тест систем для визначення штаму Дельта. Усі НЕ-Дельта зразки будуть підлягати обов’язковому повногеномному секвенуванню. 

До того ж, в Україні діє система направлення на секвенування зразків з так званих «кластерів» – районів, де спостерігаються значні сплески захворюваності, від людей, які повернулися з-за кордону, від осіб, які мають атиповий перебіг коронавірусної хвороби та від осіб, у яких хвороба розвинулась на фоні повної вакцинації. Це дозволяє більш прицільно використовувати лабораторні потужності для виявлення нових штамів.

 

Особливості клінічного перебігу та лікування захворювання, спричиненого новим штамом

Наразі немає інформації для оцінки будь-якої зміни тяжкості інфекції, спричиненої штамом Omicron. Попередня інформація з Південної Африки говорить про те, що на даний момент не спостерігається жодних незвичайних симптомів, пов’язаних зі штамом Omicron.

Перші дані з Європи показують, що частка випадків, які потребують госпіталізації, приблизно така ж, як і для Дельти.

Незважаючи на реєстроване в деяких країнах зростання статистики госпіталізацій, дані наукових досліджень вказують на зниження ризику госпіталізації у осіб з підтвердженим штамом Омікрон, у порівнянні зі штамом Дельта. Було оцінено, що випадки захворювання Omicron мали на 15-20% менший ризик будь-якої госпіталізації та на 41% менший ризик госпіталізації з перебуванням протягом 1 або більше ночей в лікарні. 

Дослідження з Данії демонструють, що 0,6% випадків Omicron були госпіталізовані, порівняно з 1,6% тих, хто має інші варіанти. Однак, цифри для госпіталізацій Omicron слід інтерпретувати з обережністю, враховуючи відставання між початком захворювання (діагностикою) і госпіталізацією. Також, переважна кількість вказаних досліджень проведена в країнах з доволі високими показниками охопленні вакцинацією проти коронавірусної хвороби.

Ризик госпіталізації наразі виглядає таким чином (заданими декількох досліджень):

Штам

Англія

Шотландія

Канада

Первинні повідомлення

1

1

1

Альфа

1.34

1.34

1.52

Дельта

3.03

2.48

3.16

Омікрон

1.51-1.82

1.24-1.49

1.58-1.9

 

Показовим є ще одне дослідження, яке показує, що штам Омікрон реплікується швидше (до 70 разів швидше) в бронхах людини порівняно з Delta варіантом і оригінальним вірусом SARS-CoV-2. На відміну від цього, варіант Omicron показав відносно повільну і незначну реплікацію в легенях. Вважається, що ця модель реплікації пояснює меншу вірулентність нового штаму, тобто менш важку клінічну картину у пацієнтів, інфікованих варіантом Омікрон.

Очікується, що терапевтичні втручання для лікування пацієнтів з тяжким або критичним COVID-19, пов'язаним зі штамом Omicron, як-от кортикостероїди та блокатори рецепторів інтерлейкіну-6, залишаться ефективними. Однак дані попередніх публікацій дозволяють припустити, що ефективність нейтралізації деяких моноклональних антитіл, розроблених проти SARS-CoV-2, могла знизитись для штаму Omicron.

 16 грудня 2021 р., компанія ROCHE опублікувала заяву про зниження ефективності препаратів моноклональних антитіл казирівімабу та імдевімабу проти Omicron в дослідженнях in vitro. Сотровімаб зберіг активність проти Omicron, але з 3-кратно нижчою ефективністюнейтралізації.

 

Захист вакцин

Одне дослідження було спрямоване на прогнозування ефективності вакцини через шість місяців після первинної імунізації мРНК-вакциною. За оцінками, ефективність проти Омікрону знизилася приблизно до 40% проти симптоматичних і 80% проти важких захворювань. Бустерна доза мРНК-вакциною має потенціал підвищити ефективність проти Omicron до 86,2% (95% ДІ: 72,6-94) проти симптоматичної інфекції та 98,2% (95% ДІ: 90,2-99,7) проти важкої інфекції.

Ефективність вакцин проти важкої форми Омікрону оцінюється в 55-80% після 3-ї імунізації.

Ухилення від імунної системи після минулої інфекції або вакцинації відіграє важливу роль у швидкому зростанні Omicron. За попередніми даними з Великобританії ризик повторного зараження оцінюється як в 3.3-5.4 рази вищий, в порівнянні з варіантом Delta.  Це означає, що захист від повторного зараження Omicron після перенесеної раніше інфекції може становити всього 19%. 

Лабораторні дані щодо імунної відповіді на Omicron швидко з’являються, але більшість досліджень не є рецензованими. Вони повідомляють про значне зниження  титрів нейтралізувальних антитіл проти Omicron порівняно з іншими штамами.

 

Вакцинація від коронавірусної інфекції:

У 2021 році ставка на медичну послугу становить:

  • 25 гривень за проведення першого щеплення одному пацієнту (перший раунд вакцинації від COVID-19) згідно з даними електронної системи охорони здоров’я;

  • 60 гривень за проведення другого щеплення одному пацієнту (другий раунд вакцинації від COVID-19) згідно з даними електронної системи охорони здоров’я

В 2021 році було закладено в бюджет 1,48 млн, однак фактичні дані будуть відомі в січні 2022 року.

В 2022 році тариф на медичні послуги з вакцинації від COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 становить:

  • 35 гривень за проведення першого щеплення одному пацієнту (перший раунд вакцинації від COVID-19) згідно з даними електронної системи охорони здоров’я;

  • 84 гривні за проведення другого щеплення одному пацієнту (другий раунд вакцинації від COVID-19) згідно з даними електронної системи охорони здоров’я;

  • 60 гривень за проведення третього щеплення одному пацієнту (третій раунд вакцинації від COVID-19) згідно з даними електронної системи охорони здоров’я.

Загальні видатки в Програмі медичних гарантій на вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19 2,2 млн грн на 2022 рік.

Висновки:

Зниження вірулентності, яке попередньо є у штаму Омікрон, не дає підстав вважати, що хвиля захворюваності буде менш значущою. За рахунок більш швидкої передачі, великої кількості побутових заражень, реінфікування та вислизання від імунної відповіді – кількість випадків може бути аналогічною, або навіть більшою за хвилю, яка була спричинена штамом Дельта.

 

Пропозиції для протидії

  1. Посилення епідеміологічного та геномного нагляду для раннього виявлення присутності та моніторингу тенденцій поширення конкретних штамів;

  2. Рекомендації щодо використання масок, фізичного дистанціювання, вентиляції приміщень, уникнення скупчень людей та гігієни рук все ще залишаються ефективними;

  3. Безумовне доохоплення вакцинацією тих груп ризику, які були визначені первинно та які залишаються невакцинованими або ще не повністю вакцинованими (особливо – особи, віком 60+ років);

  4. Рекомендованим є також введення бустерної дози, спершу орієнтуючись на найбільш вразливих і людей похилого віку принаймні через шість місяців після завершення первинної серії. Відповідно до останніх рекомендацій НТГЕІ, бустер м-РНК вакцинами рекомендований для осіб, віком 60+ років, медичних працівників та працівників будинків інтернатного типу.

  5. Швидкі кластерні розслідування з відстеженням контактних. Така практика демонструє свою ефективність та дозволяє максимально швидко зупинити появу нових кластерів захворювань, викликаних штамом Омікрон.

  6. До осіб, що подорожують, рекомендується застосовувати багаторівневий підхід (тестування до та після в’їзду, тестування в пункті перетину та карантин мандрівників). Це дозволяє відтермінувати занесення нового штаму на територію країни, мінімізувати кількість кластерів захворювання. Повна заборона сполучення з визначеними чи з усіма країнами не запобігає міжнародному поширенню захворювань, викликаних штамом Омікрон.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних