Як зареєструвати програмний РРО та пов’язати між собою ПРРО, господарські одиниці та касири?

Дата: 03.02.2022 12:40
Кількість переглядів: 275

        У Городоцькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області проведено семінар з платниками єдиного податку щодо реєстрації програмного РРО.

 

        Фахівці Городоцької ДПІ зазначили, що для роботи з ПРРО платнику необхідно насамперед отримати кваліфікований електронний підпис, потім ПРРО потрібно зареєструвати в податковій службі, подавши заяву за формою № 1-ПРРО. У відповідь платнику надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО.        А далі залишається лише завантажити та встановити файл ПРРО на планшет, смартфон чи комп’ютер, які й будуть виконувати роль каси у пункті продажу. Для реєстрації касира в податковій суб’єкту господарювання необхідно через Електронний кабінет платника подати повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа для касира.

          Крім того, на обліку мають перебувати й активи, у яких будуть використовувати ПРРО.             Для цього необхідно надіслати до податкової повідомлення за формою № 20-ОПП.

Програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО) реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, що здійснює розрахункові операції засобами такого ПРРО, має засвідчувати відкриття зміни, проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО (J/F1391802).

          Наприкінці семінару закликали усіх присутніх щодо підписки на канали інформування ДПС:

https://www.facebook.com/tax.lviv

https://www.facebook.com/TaxUkraine

https://t.me/tax_gov_ua

https://t.me/infoTAXbot

 

Стартувала деклараційна кампанія – 2022

 У Городоцькій ДПІ проведено «круглий стіл» щодо деклараційної кампанії – 2022, під час якого заступник начальника – начальник відділу з податків і зборів з фізичних осіб Орест Мельник нагадав платникам податків – фізичним особам про те, що з 01 січня 2022 року введено в дію нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 грудня 2020 року № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрованого в Мінюсті 28 грудня 2020 року за № 1295/35578.

Декларації подаються за звітний (податковий) період, що дорівнює:

1) календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Податкового кодексу України;

2) календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – підприємців – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

3) календарному місяцю – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, або, в якому подано заяву про ліквідацію у разі припинення незалежної професійної діяльності, або, в якому подано заяву про зняття з обліку платника єдиного внеску у разі виходу зі складу членів фермерського господарства;

4) календарному місяцю – з 01 числа місяця узгодження збільшення або зменшення зобов’язання з єдиного внеску за результатами проведеної документальної перевірки або місяця подання Декларації для призначення пенсії або місяця подання Декларації, в якому закінчився строк дії договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

5) календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, які заявляють право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним.

Про основні аспекти одноразового спеціального декларування активів фізичних осіб під час «гарячої лінії у Городоцькій ДПІ

Начальником Городоцької ДПІ Романом Миськівим проведено «гарячу лінію» щодо законодавчих норм з одноразового спеціального декларування активів фізичних осіб.

Наводимо деякі запитання та відповіді на дану тематику.

За яких умов декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі наявності у такого декларанта коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Відповідно до норм ПКУ об’єктами декларування не можуть бути, зокрема кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі. Разом з тим передбачено, що для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України (далі – спеціальні рахунки) до подання одноразової добровільної декларації.

Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

Які ставки збору з одноразового (спеціального) декларування?

Запропоновано три ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані в рамках амністії: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% для декларування активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Зміни законодавства щодо визначення дати виникнення податкового зобов’язання для е-документів

Фахівці Городоцької ДПІ нагадують, що з 02.07.2021 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» від 03 червня 2021 року № 1525-IX (далі – Закон № 1525).

Закон № 1525, зокрема, визначає особливий порядок оподаткування ПДВ компаній –нерезидентів, що надають електронні послуги особам, які проживають на території України. 

Крім того, Закон № 1525 вносить ще одну важливу зміну у Податковий кодекс України, яка стосується визначення дати виникнення податкового зобов’язання для е-документів.

А саме, Законом № 1525 внесено таке доповнення до п. б ст. 187 ПКУ: для документів, складених в електронній формі, датою оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, вважається дата, зазначена у самому документі як дата його складення відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», незалежно від дати накладання електронного підпису.

Нагадаємо, що раніше податківці надавали індивідуальне роз’яснення щодо питання про дату електронного документа.

Так, у листі від 17.03.2020 № 112/6/99-00-07-03-02-06/ІПК ДПС зазначила, що при здійсненні платником податків (постачальником) операцій з постачання послуг, які оформлялись первинними документами, складеними в електронній формі, датою виникнення податкового зобов’язання з ПДВ та складання податкової накладної за такою операцією буде вважатися дата складання первинного документа, який містить відомості про господарську операцію, незалежно від дати накладання електронного підпису.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних