ПРОТРУЄННЯ НАСІННЯ – ОСНОВА ВИСОКОГО ВРОЖАЮ

Дата: 19.04.2022 09:13
Кількість переглядів: 256

Порушення науково обґрунтованого чергування культур у сівозмінах, висока вартість паливно-мастильних матеріалів, спрощення системи основного обробітку ґрунту та обмеження операцій з догляду за посівами) за сучасних умов господарювання значно погіршився фітосанітарний стан  агроценозів та збільшились втрати урожаїв. Серед низки чинників, що обмежують продуктивність сучасних сортів, надзвичайно велика частка належить шкідливим організмам.

 

Ефективний захист посівів від шкідливих організмів є вагомим резервом збільшення урожайності сільськогосподарських культур. Для досягнення таких параметрів морфоструктури посівів ранніх ярих зернових та зернобобових культур в умовах поточного року необхідно всі технологічні заходи спрямувати на отримання дружних і своєчасних сходів, забезпечення рослин елементами живлення, досягнення оптимального розвитку 2-3 синхронно розвинених стебел на рослину, захисту посівів від бур'янів, хвороб            і          шкідників.                                                                                                                                        Підготовка до сівби ярих зернових та зернобобових культур передбачає ряд агротехнічних операцій, з яких найважливішими є підбір попередників і сортів, підготовка ґрунту, внесення добрив, підготовка            насіння.                                                                                                                                                                                 Для забезпечення оптимальних умов розвитку в технологічному процесі вирощування ранніх ярих зернових та зернобобових культур важливим прийомом є правильне розміщення їх у сівозміні.                                                                                                                                                           Турбуватися про формування майбутнього урожаю потрібно ще до сівби. Склад патогенного комплексу насіння включає десятки видів грибів і бактерій. Загрозу посівам ярої пшениці, ячменю, кукурудзі, сої, гороху в першу чергу становитимуть сажкові хвороби, кореневі гнилі, гельмінтоспоріози, септоріози,фузаріози, фузаріозні гнилі, аскохітоз, біла гниль, оливкова пліснява, іржа збудники яких передаються насінням або через грунт. Вже давно доведено, що втрати врожаю від хвороб внаслідок висіву не протруєного насіння за вартістю в десятки разів перевищують заощаджені кошти на протруєння в передпосівний період.

Досить часто можна почути скарги агрономів, що він вклав багато коштів, а результату очікуваного не одержав. Але це тои? самии? випадок, коли важливо не тільки кількість, але і якість вкладання. Наприклад, можна внести фунгіцид проти хвороб, одна з діючих речовин – ципроконазол, триазолова сполука, яка досить ефективно контролює борошнисту росу та іржу, тоді коли на полі ще є враження септоріозом,фузаріозом проти якого у цього препарату ефективність недостатня. Та проти цих хвороб має неперевершену дію іншии? компонент – флудиоксоніл. Це нова хімічна сполука, яка ефективно контролює такі захворювання, як тверда  та летюча сажка, пліснявіння  насіння, кореневі гнилі (в т.ч. фузаріозні та гільмінтоспоріозні). Ця хімічна сполука , проникаючи в поверхневі клітини кореня та стебла, довго оберігає рослину від діі? патогенів.  

        Протруєння - це обробка насіння хімічними та біологічними препаратами - протруйниками, з метою знищення зовнішньої та внутрішньої інфекції. Цей захід дає змогу захистити насіння від збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, захищає проростки від пліснявіння в ґрунтових умовах, знижує ураження сходів кореневими гнилями, стимулює ріст рослин. До того ж, це єдиний спосіб захисту зернових культур від хвороб.

Підбираючи протруйник необхідно врахувати види і наявність інфекції в насіннєвому матеріалі, агрокліматичні умови, травмованість і чистоту насіння.

1.Використовуйте для протруєння чисте, без домішок, непошкоджене насіння, що забезпечить високу якість протруєння;

2.Не використовуйте для протруєння  насіння, яке було попередньо протруєне іншими протруйниками.

3.Вибирайте  правильний   протруйник.                                                                                                               Обов’язковим профілактичним заходом підготовки насіння до сівби є протруювання насіння, яке проводять одним із рекомендованих препаратів, що входять до “Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”. Протруюванням досягається знезараження насіння від збудників зовнішньої інфекції (твердої, стеблової та карликової сажок, ріжків, пліснявіння) та внутрішньої (летючої сажки, фузаріозів), захист проростаючого насіння та проростків від ураження в ґрунті збудниками стеблової та карликової сажок, кореневих гнилей, підвищення польової схожості. Крім того, протруйники з широким спектром дії забезпечують захист сходів від таких небезпечних хвороб           як борошниста роса, іржа, септоріоз, фузаріоз та інших плямистостей.                                                                  

Потрібно дотримуватись рекомендованих норм витрат протруйників. За їхнього зменшення не досягається бажаного ефекту, а завищення призводить до зниження схожості насіння унаслідок утворення аномальних проростків, нездатних до подальшого розвитку, які з часом гинуть. Особливо небезпечне підвищення норм витрати препаратів для травмованого насіння.                                                                  

     В останні роки набула поширення технологія обробки насіння регуляторами та стимуляторами росту і штамами асоціативних азотфіксувальних бактерій, але при цьому протруєння насіння слід провести за 10-12 днів до обробки препаратами. Організація робіт з протруювання насіння в господарстві визначається, в основному, умовами зберігання насіння і наявною в конкретному господарстві технікою для його обробки і використання.  Кількість протруєного насіння повинно суворо реєструватись і відповідати потребі сівби. Протруювати насіння можна як завчасно (за 2-3 тижні), так і безпосередньо перед сівбою. Завчасне протруювання особливо ефективне для захисту рослин від сажкових хвороб.  Завчасне протруювання насіння дозволяється тільки при наявності спеціальних приміщень для його безпечного збереження. Згідно із санітарними нормами необхідно здійснювати напіввологе протруювання посівного матеріалу з використанням плівкоутворюючих препаратів. Сухе протруювання забороняється. Завантаження протруєного насіння повинне проводитися у мішки, з міцних, непроникних для пестицидів матеріалів, що щільно прилягають до вивантажувальних пристроїв, або в завантажники сівалок. На мішках повинен бути напис стійкою фарбою «ОТРУЙНЕ» або «ПРОТРУЄНЕ». Мішки з протруєним насінням повинні зашиватися спеціальними машинами або щільно зав'язуватися.

      Протруєне насіння зернових та зернобобових культур має зберігатися в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією. Слід зазначити, що оброблене протруйниками насіння може довго зберігатися, проте його схожість та енергія проростання будуть залежати від фізичних умов зберігання. Тому при використанні насіння, що зберігалося тривалий час необхідно перевірити його на схожість. Насіння, протруєне пестицидними протруйниками, прирівнюється за небезпечністю до пестицидів, а тому при завчасному завезенні у господарства чи за децентралізованого протруювання його необхідно зберігати в спеціальних приміщеннях, ізольованих від складів із продовольчим та фуражним зерном, продовольчими і побутовими товарами.

       Категорично забороняється змішувати протруєне насіння із непротруєним, здавати його на хлібоприймальні пункти, використовувати як харчовий продукт, корм для сільськогосподарських, домашніх тварин і птиці. Перевозити протруєне насіння до місця сівби дозволяється тільки в мішках зі щільної тканини або в автонавантажувачах сівалок. Забороняється перевезення людей разом із протруєним насінням.

       Не допускається вирівнювати рівень протруєного насіння у сівалці руками, для цього використовують дерев'яні лопатки та пересипати розфасоване  протруєне насіння в іншу тару. Достатній асортимент протруйників, до складу яких входять від однієї до трьох діючих речовин із різних хімічних груп є в багатьох фірмах-постачальниках нашої області.

        Біопрепарати для протруювання насіння зернових планриз нормою витрати 2л+400гр/га на тонну насіння від гельмінтоспоріозних, фузаріозних кореневих гнилей, снігової плісняви, борошнистої роси, бурої іржі, листкової плямистості.  

      Забороняється використовувати для протруювання насіння пестициди, які не входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

       Усі роботи з протруювання насіння слід проводити з дотримання вимог техніки безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами.

 

 

 

Державний  фітосанітарний інспектор                               

Львівської області

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області

К.І.Верещинська


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь