Зберігання насіння зимою

Дата: 04.12.2023 11:11
Кількість переглядів: 154

Основні вимоги щодо організації процесу зберігання насіння забезпечити високі показники якості насіннєвого матеріалу.

Основним завданням зберігання насіння є збереження його якості від моменту його збору до використання. Насіння потрібно зберігати в паперових або фольгованих пакетах, мішках, сірникових коробках або будь-якій зручній тарі. Пакети можна помістити в банки або контейнери. На пакетах з насінням потрібно обов’язково написати назву культури, сорту, а також дату збору посівного матеріалу.

Догляд за зберіганням насіння включає проведення заходів покращення умов зберігання, а також попередження і ліквідації небажаних процесів у насінні:

-підтримання високої життєздатності насіння в партіях упродовж усього терміну зберігання;

- зниження псування партій насіння в наслідок самозігрівання, розвитку шкідників та хвороб;

- підвищення посівних якостей насіння;

-створення необхідного мікроклімату в місцях зберігання.

Процес зберігання починається вже під час збирання насіння комбайнами, продовжується під час його транспортування до підприємства і завершується післязбиральною обробкою - сушінням, очищенням, сортуванням та закладанням у насіннєсховища на довготривале зберігання. При організації всіх технологічних процесів від підготовки складських приміщень та партій насіння, раціонального розміщення його у сховищах, підтримання оптимального режиму зберігання слід дотримуватися чинних нормативних вимог і не забувати про необхідність внутрішньогосподарського контролю за партіями насіння, що зберігається. Вологість посівного матеріалу - дуже важлива. Помилки в дотриманні рівня вологи в насінні гарантовано призводять до швидкої втрати їх корисних властивостей. Вологість насіннєвого матеріалу не повинна перевищувати 6-12% - на цьому рівні дихання зародків уповільнено, як і перебіг біохімічних процесів. Підвищення цього рівня призводить до появи в насінні вільних молекул води, відповідно - до різкого прискорення обмінних процесів в зародках, втрати сухих поживних речовин, як наслідок - рівень схожості і терміни зберігання насіння знижуються.

Насіння, що закладається на зберігання, зібране без порушення технології, яке пройшло повний цикл після збиральної обробки – сушіння, очищення, сортування, із вологістю в межах або нижче критичної на 1,5-2,0%. Для насіння пшениці, ячменю, злакові трави критичною є вологість 14,5-15,5%, овес-13,9-14,5%, для кукурудзи – 13-14%, сої – 12-13%, соняшнику – 7-9%, гречка-14,5-15,0%, просо-13,5-14,0%, овочеві до 10%, зернобобові, кормові бобові трави-15,0-16,0%,

В залежності від призначення термін зберігання насіння може бути різним. У озимих культур він становить приблизно 5 міс., перехідні фонди озимих культур – 12-24 міс., насіння ярих – 7-8 міс., а їх страхові фонди – 12-24 міс.

 Правила зберігання насіння -насіння різних сортів зберігають окремо; -насіння одного сорту, яке відрізняється за категоріями та посівними якостями зберігають окремо; -насіння важковідокремлюваних рослин зберігають не поряд; -окремо розміщають сухе насіння, вологе і сире (з вологістю до 22%); -вологе насіння розміщають у сховищах, які розташовані близько до сушарок. Показники якості насіння часто визначають характер його подальшого використання, тобто цільове призначення. Зберігається погано насіння зі зниженою енергією проростання та схожістю, травмоване, проросле, неякісно відсортоване, пошкоджене патогенною мікрофлорою. Приміщення типові або пристосовані , де зберігається насіння- це насіннєсховища. Вони повинні відповідати таким вимогам:

– ізоляція насіння від атмосферних та ґрунтових вод і різких перепадів температури (гідроізоляція підлоги, тверде покриття);

– наявність надійної покрівлі, цілих ущільнених вікон;

– ефективний захист від проникнення гризунів, шкідливих комах і птиці;

– запобігання змішуванню різних партій насіння і засміченню насіння іншими видами - це досягається способом зберігання та облаштування;

– контроль і регулювання процесу зберігання насіння: до кожної партії насіння (і до кожного контейнера) повинен бути вільний доступ для огляду і відбору проб.

– можливість самотічної вентиляції та облаштування активної вентиляції;

– механізація завантаження, вивантаження насіння із насіннєсховища і переміщення насіння в середині насіннєсховища;

– забезпечення легкої дезінсекції приміщення і насіння препаратами, дозволеними до використання в Україні.

 Насіннєсховище має забезпечувати зберігання насіння від псування і засміченості іншими культурами та сортами. Допускається завантаження насіння в місткості при максимальній висоті насипу і відповідно до технічних вимог насіннєсховищ з горизонтальною підлогою до 5-6 м, бункерних і силосних – до 12 м, за умови регулярного проведення спостережень за станом якості насіння. При максимальному завантаженні місткостей рівень насіння повинен бути на 15- 20 см нижчим від верхнього краю засіка або бункера. Мішки з насінням укладають на дерев'яні піддони висотою 10-20 см від підлоги, відстань від стіни сховища і штабелем повинна бути не менше 70 см для запобігання утворенню конденсату. Проходи між сусідніми штабелями не менше 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій. Мішки повинні бути міцними, сухими, чистими та знезараженими. Під час зберігання необхідно підтримувати температуру повітря в сховищі. Найоптимальнішою є температура менше +10 ° С, при якій зберігається низька активність дихання зерна, практично не розвиваються мікроорганізми та шкідники, виключається процес самозігрівання.

Небажаним є і переохолодження насіння (нижче мінус 10-15°С). Навесні не можна допускати швидкого прогрівання насіння, аби воно прогрівалося поступово. Для цього насіннєсховище необхідно провітрювати тільки вночі, або в прохолодні дні.Температуру насіння визначають за допомогою термощупів. Температуру на початку зберігання необхідно вимірювати щодня, через 1-2 місяці не менш чим - 2-3 рази у тиждень, а узимку - раз у тиждень. Це дозволяє оперативно аналізувати стан партій насіння, контролювати правильність організації його зберігання та своєчасно вживати технологічні заходи (охолодження, сушка, знезараження тощо). Важливим заходом при зберіганні насіння є знищення комірних шкідників. Комахи і кліщі не розвиваються у сухому та холодному насінні. Охолодження і просушування насіння є ефективними заходами попередження появи шкідників та пліснявих грибів. Непогані результати дає механічне очищення насіння. Найбільш ефективним заходом знищення шкідників є газація (фумігація) насіння Гризунів знищують отруєними принадами. Хімічні заходи знищення шкідників проводяться препаратами, дозволеними до використання в Україні. Де краще зберігати насіння в побутових умовах, в міській квартирі, в приватному будинку? Насіння не можна зберігати на кухні з-за великих перепадів вологості. Не слід також тримати в дверцятах холодильника, так як при кожному відкриванні дверцят знаходяться холодні предмети контактують з теплим повітрям, і на них конденсується волога Якщо ви віддаєте перевагу зберігати насіння в холодильнику, то тримайте їх у нижньому відсіку. Перед висівом на розсаду, що зберігалися на холоді насіння потрібно активувати. Або насіння виймають з холодильника завчасно (за місяць до посіву) і витримують при температурі 25-30°С, помістивши пакетики з насінням в поліетиленовий пакет, щоб уникнути висихання, або потрібне короткочасне прогрівання в гарячій воді - при 50-52°С протягом 25 хвилин, яке одночасно є термообеззараженням..Найбільш підходяще місце для зберігання насіння - житлові кімнати, хоча там і немає ідеальних умов. Температура в житлових кімнатах на кілька градусів вище оптимальної, а при включеному центральному опаленні в них занадто сухе повітря (відносна вологість взимку зазвичай близько 25%). Але перепади температур там невеликі і не бувають різкими. В цих умовах небезпекою є висихання: якщо вологість насіння падає нижче 10-12%, це веде до швидкої втрати схожості. І все ж ми не знайдемо кращого місця для зберігання насіння, ніж нижня полиця білизняної шафи в житловій кімнаті або нижній ящик письмового столу. Важливо вибирати для зберігання місця з відносно стабільною температурою. Різкі стрибки провокують пробудження і завмирання зародків.

 

 

ГУ Держпродспоживслужба уЛьвівській області

К.І.Верещинська

Фото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних