Захист насіння дає здорові рослини

Дата: 16.05.2024 11:35
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

  Визначення стану здоров’я насіння є аналізування захворювання хворобами, що передаються через насіння та шкідниками.  Насіння — це живий організм, тому його висока продуктивність залежить від дбайливого поводження з ним і його належного зберігання.

Висока температура та вологість можуть негативно позначатися на насінні, знижуючи його силу росту і енергію проростання. Тому насіння потрібно зберігати в закритій упаковці в прохолодному, сухому місці, захищеному від прямого сонячного світла, щоб запобігти його пошкодженню під впливом вологи ( банки, пакети з фольги та мішки є повітро- та водонепроникними. Недбале поводження може призвести до пошкодження насіння.  Тверда, але тендітна оболонка захищає живий організм усередині насіння. Насіння квасолі, гороху, цукрової кукурудзи та дражоване насіння є особливо вразливим до ризику пошкодження внаслідок недбалого поводження (утворення тріщин в оболонці або руйнування драже). Мішки з таким насінням не можна кидати або впускати, оскільки оболонка насіння та зародки можуть тріснути, що порушить процес проростання. Насіння уражене хворобами, та пошкоджене шкідниками знижує свої посівні якості - схожість та енергію проростання, що в свою чергу призводить до затримки сходів і загального розвитку рослин,  а також до зрідженості сходів.      

   Аналізування зараженості насіння хворобами проводять згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості». Від шкідників, які пошкоджують зерно, насіння та зернову продукцію, під час зберігання втрачається від 5 до 10% зібраного зерна, істотно знижуються їх харчові, фуражні та посівні якості. Вчасно та якісно проведені обстеження партій насіння і насіннєсховищ та своєчасно проведені профілактичні заходи можуть попередити застосування заходів зі знезараження і вберегти насіння від пошкодження шкідниками. Найпоширенішими серед шкідників насіння є: довгоносик комірний, довгоносик рисовий, зернівка горохова, зернівка квасолева, зернівка сочевична, кліщ борошняний, кліщ волохатий звичайний, комарик просяний, міль зернова, мухи-насіннєїди житнякові, муха-насіннєїд стоколосова, довгоносик жовтий тіхіус, насіннєїд лядвенцевий  Обстеження партій насіння і насіннєсховищ на наявність шкідників необхідно проводити систематично. Основною вимогою зберігання насіння проводиться згідно з ДСТУ 2240-93,  « Насіння сільськогосподарських культур.  Сортові та посівні якості. Технічні умови».

    Здорове насіння дає—здорові рослини. Рекомендується використовувати все насіння овочевих культур протягом двох років після придбання (в залежності від культури).Насіння також додають у харчування, воно швидко відновлює сили, підвищує працездатність, покращує настрій та активізує захисні функції організму.Насіння, як і рослини є чудовим джерелом здорових жирів, білка, клітковини та антиоксидантних поліфенолів. Воно зменшує й ризик деяких захворювань. Насіння є важливим і обов’язковим компонентом моделі здорового харчування. Його споживання допомагає, серед інших інтервенцій, знизити рівень цукру в крові, холестерину та артеріального тиску. Насіння містить усі необхідні речовини, необхідні для розвитку рослин.

Від насіння та рослин залежить і наше здоровя, і здоровя нашої планети. Рослини виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми їмо. Сьогодні відомі 25000 видів рослин, із яких майже 3000 їстівні. Кисень і їжа які ми отримуємо від рослин, дають нам необхідну енергію, щоб рости, рухатись. Рослини дають нам ліки, коли ми хворіємо.

Здорове насіння  дає гарне проростання коренів рослини, які зміцнюють ґрунт і запобігають його руйнування. Корені рослини також підтримують здоров’я ґрунту(родючість ). Якісні, міцні ґрунти та здорові рослини нероздільно зв’язані  одне з одним. Тому для виживання людей і інших форм життя на Землі дуже важливо піклуватися про насіння та підтримувати здоровя.  Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників.. На насінні можуть негативно позначатися висока температура та вологість, знижуючи його силу росту і енергію проростання.

    Будьте обережні, замовляючи насіння та рослинні продукти в Інтернеті або через поштові служби, оскільки невеликі пакунки можуть легко обійти звичайний фітосанітарний контроль. Підприємства приватного сектору  - зробіть торгівлю та транспортування насіння, рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства. Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням насіння, рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Купуючи насіння,  особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами.

  Уряди можуть захищати насіння та здоров’я рослин багатьма способами, таким чином підвищуючи продовольчу  безпеку, захищаючи навколишнє середовище та сприяючи торгівлі. Сприяти проведенню інформаційних компаній щодо важливості насіння, що кожен може зробити для їх захисту.Інвестувати більше в дослідження, пов’язані зі здоров’ям рослин, в інноваційні практики та технології, а також заохочувати приватний сектор  і землекористувачів всіх форм власності робити це.

   Забезпечувати, щоб фітосанітарні вимоги щодо імпорту ґрунтувалися на стандартах ІРРС і були технічно обґрунтованими, відповідали ризику зараження шкідливими організмами, являли собою найменш доступні обмежувальні заходи та створювали мінімальні перешкоди для міжнародного руху людей, товарів і транспортних засобів.

Забезпечувати дотримання стандартів охорони здорового насіння і посилити потенціал захисту насіння, у тому числі шляхом проведення оцінки фітосанітарної спроможності (РСЕ) у співпраці з Секретаріатом ІРРС.

Посилити системи обстеження та раннього попередження для захисту здорового насіння.

 

 

 

ГУДержпродспоживслужби   у  Львівськійобласті   К.І. Верещинська

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних