Пустомитівська міська рада наголошує щодо обов’язковості  сплати податку на нерухомість і земельного податку

Дата: 20.05.2024 12:43
Кількість переглядів: 159

 Фото без опису

 

До 1 липня власники майна мають отримати повідомлення від податкової служби, скільки потрібно сплатити податків у 2024 році.

   Земельний податок сплачуємо за поточний рік, а за нерухомість платимо у поточному році за попередній рік.

 Фізичні особи повинні сплатити податок на майно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

   Враховуючи те, що інформаційні бази не досконалі, мають деякі невідповідності, пропонуємо платникам у разі виявлених таких даних в отриманих податкових повідомленнях – рішеннях на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю, скористатися своїм правом щодо проведення звірки з податковою службою.   

     Відповідно до пп.266.3.2 , база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється податковою службою на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Відповідно до пп.266.7.3 ПКУ звірка з платниками проводиться на підставі особистої заяви платника та оригіналів документів, що підтверджують право власності на майно.

   У разі виявлення розбіжностей між даними податкової та даними, підтвердженими платником плати за нерухоме майно на підставі оригіналів відповідних документів або належним чином засвідчених копій таких документів податкова служба, проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення (рішення). Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). Також громадяни-власники майна, можуть уточнити суму нарахованих платежів за допомогою Електронного кабінету платника.          Зокрема, в Електронному кабінеті ДПС України для фізичних осіб – платників податків діє онлайн доступ до сформованих податкових повідомлень-рішень щодо нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плати за землю. Крім того, в розділі «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету платники податків – фізичні особи мають можливість перегляду даних щодо об’єктів нерухомого майна Відповідно до п. 286.1 ст. 286 ПКУ підставою для нарахування земельного податку є:

 а) дані державного земельного кадастру;

 б) дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

в) дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);

г) дані сертифікатів на право на земельні частки (паї);

 ґ) рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);

д) дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї).

  Відповідно до п.286.5 ПКУ платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі через Електронний кабінет платника звернутися до податкової служби за своїм місцем реєстрації або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних щодо: розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку; права на користування пільгою зі сплати податку; розміру ставки земельного податку; нарахованої суми плати за землю У разі виявлення розбіжностей між даними податкової та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів на землю та пільгу або належним чином засвідчених копій таких документів, податкова служба проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення (рішення). Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

  Також для зручності громадян таку звірку, щодо уточнення розбіжностей або отримання повідомлень на оплату податку на нерухоме майно та земельного податку платники можуть звернутися до Пустомитівської міської  ради та старостинських округів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних