Обговорено актуальні питання у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу

Дата: 21.05.2021 09:42
Кількість переглядів: 594

19 травня цього року начальник Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Андрій Гавриш та в.о. начальника відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Ганна Гнатів, взяли участь у нараді з головою.

А також посадовими особами Пустомитівської міської ради, старостами сіл, які знаходяться у підпорядкуванні об'єднаної територіальної громади: Пустомитівська міська громада, державними реєстраторами нерухомості та бізнесу, щодо актуальних питань у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу.


У ході зустрічі, начальник Управління державної реєстрації Андрій Гавриш зазначив, що державна реєстрація прав на земельні ділянки є важливим чинником гарантування і захисту прав власників, оскільки забезпечує офіційне визнання і юридичне закріплення державою прав фізичних і юридичних осіб на нерухоме майно. Правова обізнаність, поінформованість громадян щодо їхніх  прав та обов'язків, можливостей їх реалізації та захисту підвищить рівень правової культури населення.


Зокрема, звернув увагу, на те, що відповідно до Закону України № 2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», до 1 січня 2025 року власники невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець повинні оформити право власності на земельну ділянку, якщо не оформив, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована. Зазначив, що у разі пропуску строку з поважної причини для оформлення права власності на земельну ділянку суд може визначити додатковии? строк. А також, що протягом 7 років з дня державноі? реєстраціі? права комунальноі? власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваноі? земельноі? частки (паю), забороняється передача і?і? у приватну власність (крім передачі і?і? власнику або и?ого спадкоємцям).


В. о. начальник відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Г.Гнатів проінформувала присутніх про особливості оформення права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, передані з державної  у комунальну власность;  новели законодавства орендних правовідносин, поновлення договорів оренди землі, державної реєстрації договорів оренди землі.  
Знання своїх прав та вміння ними користуватися є невід'ємною складовою життя будь-якої людини, яка є частинкою суспільства, в якому вона живе.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь