Починаючи з квітня 2021 року декларація акцизного податку подається за зміненою формою

Дата: 26.05.2021 14:32
Кількість переглядів: 1579

Городоцька державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Львівській області звертає увагу платників податків, що починаючи з квітня 2021 року (за звітний період березень 2021 року), декларація акцизного податку подається  за зміненою формою згідно з наказом Міністерства фінансів України від 08.12.2020 №747 «Про затвердження змін до форми декларації акцизного податку та порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 03.02.2021 за №145/35767.

 

Відповідно з п.10 розділу V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку додаток «Розрахунок сум акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» до Декларації заповнюється окремо для  кожної адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходиться місця здійснення реалізації підакцизних товарів, з обов’язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.

З метою правильного розподілення сум акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів між місцевими бюджетами розділ «Д» (код операції Д 1.1) та додаток 6 до Декларації пов’язані з кодами адміністративних одиниць за  КОАТУУ.

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має пункти продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входить до складу ТГ, яка належить до контролюючого органу за основним місцем обліку платника, подає Декларацію та заповнює один додаток 6 до Декларації із зазначенням коду КОАТУУ за основним місцем обліку, де вказуються всі обсяги продажу підакцизних товарів та податкові зобов’язання, які виникли внаслідок здійснення діяльності на території ТГ. При цьому в додатку 10 до Декларації платник зазначає нарахування акцизного податку в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання ТГ.

Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має один або декілька пунктів продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу ТГ, яка належить до контролюючого органу за неосновним місцем обліку платника, подає одну Декларацію та один додаток 6 (із зазначенням самостійно обраного коду КОАТУУ, за яким наявні пункти продажу підакцизних товарів, який був до об’єднання в ТГ). При цьому в додатку 10 до Декларації платник зазначає надходження акцизного податку в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об’єднання ТГ.

 

ФОП припиняє діяльність. Що робити з залишками алкоголю та тютюну? Які податки у зв’язку із цим сплачувати?

Фахівці Городоцької ДПІ повідомляють.

Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Відповідно до норм ПКУ  залишок товару не входить до бази оподаткування для фізичних осіб – підприємців.

Якщо залишок товару - це тютюнові або алкогольні вироби, ФОП необхідно  до ліквідації реалізувати цей товар або передати іншій особі, оскільки для зберігання та реалізації цих товарів необхідна ліцензія.

Такі нереалізовані алкогольні напої та тютюнові вироби, що залишились у власності суб'єкта господарювання після закінчення терміну дії ліцензії, відповідно до норм чинного законодавства не можуть реалізовуватись (передаватись) іншим особам.

І ще про акцизний податок.

Об’єктом оподаткування акцизним податком роздрібного продажу підакцизних товарів є, зокрема, операції з реалізації суб’єктами господарювання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, до яких не віднесено обсяги зіпсованих, знищених, втрачених або використаних для власних потреб алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Тобто, у разі використання залишків таких виробів для власних потреб, нараховувати роздрібний акцизний податок не треба.

Таким чином, ФОП алкогольні та тютюнові залишки може повернути за домовленістю постачальникам або обережно використати для власного споживання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь