Нашестя рудих слимаків завдає біди людям

Дата: 29.06.2021 12:25
Кількість переглядів: 442

Слимаки (також слизні або слизняки) — молюски класу Черевоногих (Gastropoda) без черепашок, або з дуже маленькими внутрішніми черепашками, на відміну від равликів, які мають велику спіралевидну черепашку.                                                                                                                                                      

    Відчутно побільшало в останні три роки слимаків на городах. Нічний спосіб життя ведуть Слимаки.    Ці шкідники вночі вибираються зі своїх сховищ і пошкоджують рослини,  а вдень  ховаються під рослинами та під грудочки землі. З перезимувалих в грунті яєць в кінці травня, на початку червня народжуються молоді слимаки, які розвиваються два місяці, за цей час досягають зрілого віку і починають розмножуватися. У вологих місцях – під купами трави, сміття, під грудочками землі, біля кореневої шийки рослин відкладає яйця  самка. Шкодять вони посадці капусти, помідорів, огірків, салатів, суниці, буряків, картоплі, виїдають у листі дірки і часто знищують зовсім листову пластинку, у плодах роблять поглиблення, а ягоди суниці знищують майже зовсім,  руді слимаки полюбляють  їсти квіти. Як тільки висаджують ранні квіти – вони теж вмить зникають . Особливо вразливі лілії та подібні квіти. Не їдять слимаки хіба що цибулю та часник.   Особливо багато їх в роки, з високою вологістю ґрунту і високою температурою повітря. Слимаки переміщаючись залишають на рослинах і плодах білувату рідину – блискучу доріжку, яка забруднює овочі. Слимак великий, бридкий, швидко розмножується, всеїдний від оранжево-рудого до темно-коричневого кольору. Цей шкідник завдає біди людям. Від травня до липня, найкращий час для боротьби з ними,  в цей час необхідно намагатися їх як найбільше знищити, оскільки у серпні вони відкладають нові яйця. Заходи боротьби мають бути направлені на створення несприятливих умов для розвитку цих шкідників.                                                                                                                                                   

 Поради фахівця:                                                                                                                                                                                 Як запобігти появі шкідників:                                                                                                             1.ретельно обробляти грунт;                                                                                                                  

2.ранні строки сівби та посадки навесні – метод боротьби зі слимаками;                                                                3.не загущувати посіви та регулярно виполювати бур’яни;                                                                               4.восени не залишати на ділянці рослинність, якою може харчуватися слимак;                                           5.боротися потрібно гуртом, адже слимаки переповзають від сусідів.                                                         6.робити жорстку поверхню з крупнозернистого піску, товченої яєчної або горіхової шкаралупи,  хвойними голками навколо тих рослин.                                                                                                                              7.Обсипати ділянки сіллю-вона вбиває слимаків але шкодить грунту і рослинам будьте обережні, вапном, суперфосфатом. Потрапляючи на смуги вапна, вони обпалюють своє черевце і гинуть. Можна брати не чисте вапно, а в суміші із золою або тютюновим пилом.                                                                                                                                                 

8. Слимаки і равлики не можуть встояти перед пивом, навіть не зовсім свіжим. Можна зарити в землю склянки (відрізані пластикові) й наполовину наповнити їх пивом   слимаки просто тонуть у пиві. Посадки капусти можна обприскати розчином калійної солі (один кілограм на 10 літрів води). Обприскування проводять ввечері, норма розливу – 1 літр розчину на один квадратний метр. Обприскування роблять пару разів, з інтервалом 10 -15 хвилин.

 

Державний  фітосанітарний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби

у Львівській області                                                                                           

 К.І.Верещинська

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь