Про одноразове добровільне декларування під час зустрічі у Городоцькій ДПІ

Дата: 24.01.2022 12:50
Кількість переглядів: 186

Фахівці Городоцької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області провели зустріч із платниками податків, під час якої ознайомили присутніх із основними положеннями закону України про одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб, яке розпочалося вже першого вересня 2021 року і триватиме до першого вересня 2022 року.

         Зокрема, наголошено, що одноразове добровільне декларування – це право, а не обов’язок громадянина. Тим не менш, це шанс легалізувати свої активи та вийти на новий рівень виховання податкової культури.

        Надали роз’яснення, у якому випадку декларант зобов’язаний додавати до одноразової (спеціальної) добровільної декларації документи або належним чином засвідчені їх копії, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

          Так, відповідно до абзацу шостого п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи за межами України та/або у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, визначених п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. У разі місцезнаходження (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.
 
 
Згідно з п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, у тому числі валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках, національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі, та права грошової вимоги (у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи.

 

Наприкінці зустрічі закликали присутніх щодо підписки на канали інформування ДПС:

https://www.facebook.com/tax.lviv

https://www.facebook.com/TaxUkraine

https://t.me/tax_gov_ua

https://t.me/infoTAXbot

 

Семінар з фізичними особами-підприємцями щодо застосування РРО у Городоцькій ДПІ

 

       Сьогодні, 24.01.2022 заступником начальника – начальником відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ проведено семінар з підприємцями, під час якого йшлося про застосування реєстраторів розрахункових операцій в роботі фізичних осіб – СПД в поточному році.

       Орест Мельник наголосив, що у 2022 році всі платники єдиного податку другої – четвертої груп мають бути «фіскалізовані», тому закликав платників податків не зволікати, а завчасно готуватися до використання потенціалу РРО чи ПРРО. Зазначив, що РРО необхідно застосовувати при розрахунках: готівкою; через POS – термінали із застосуванням ЄПЗ; через ПТКС небанківської установи (готівка та ЕПЗ); у дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ, у т.ч. розрахункові операції через системи LigPay, Portmone, iPay, Приват 24, Монобанк, Ощад 24/7.

        Наприкінці семінару закликав платників щодо підписки на канали інформуванняДПС:
 
https://www.facebook.com/tax.lviv
 https://www.facebook.com/TaxUkraine
 https://t.me/tax_gov_ua

              Стартувала деклараційна кампанія - 2022

          У Городоцькій ДПІ ГУ ДПС у Львівській області проведено «круглий стіл» щодо надання роз’яснень по кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

           Заступник начальника – начальник відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Орест Мельник проінформував присутніх, що з 01 січня 2022 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2021 року.

           Зазначив, що обов’язок  щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) визначено ст..67 Конституції України та нормами податкового кодексу України і виникає при отриманні громадянами протягом 2021 року:

  • доходу від продажу рухомого та нерухомого майна;

  • доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм), в т.ч. земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь;

  • спадщини, дарунків, (за винятком спадщини і подарунків, отриманих від членів сім”ї І та ІІ ступенів споріднення);

  • інвестиційного прибутку;

  • роялті, процентів, дивідендів;

  • виграшів та призів;

  • благодійної допомоги;

  • іноземних доходів (в т.ч. прибутку контрольованих іноземних компаній);

  • в інших випадках передбачених ст.170 Податкового кодексу України.

Орест Мельник звернув увагу, що поточна кампанія декларування має свої відмінності від попереднього року. Так, з 01 січня 2022 року запроваджено нову форму декларації.

      На завершення закликав усіх присутніх щодо підписки на канали інформуванняДПС:
 
https://www.facebook.com/tax.lviv
 https://www.facebook.com/TaxUkraine
 https://t.me/tax_gov_ua

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь