Зберігання овочів до весни

Дата: 24.01.2022 14:33
Кількість переглядів: 194

Підтримка при зберіганні оптимальної температури і вологості дає хороше зберігання врожаю. Тара для  зберігання і способи закладки продукції, впливають на зовнішні умови  зберігання.                                                                                                                                                                                                                                                  

   Як і де зберігати протягом зими овочі. При дотриманні простих правил можна дотриматися тривалого зберігання зібраного врожаю овочів. Як правильно зберігати врожай узимку, де краще зберігати коренеплоди, в яких умовах і скільки можна зберігати ті чи інші овочі.  Основу нашого овочевого столу поряд з картоплею, буряком та морквою, становить білокачанна і кольорова капуста. Через неправильні умови зберігання знайти в кінці зими у продажу свіжий і щільний качан практично неможливо, капуста втрачає велику частину вітамінів, стає рихлою і позбавленою смаку. Набагато краще запасти овочі восени (купити на ринку або зібрати власний урожай) і подбати про зберігання овочів в холодний період. Тому так важливо знати, як правильно зберігати овочі в складі, підвалі, погребі, підвалі взимку. Кращі сорти капусти для зберігання  ідеально підійдуть середні і пізньостиглі сорти капусти, вегетаційний період (час розвитку і дозрівання) яких становить від 90-100 днів і вище. Ранньостиглі сорти, які дозрівають вже на початку та середині літа для зберігання в складі, підвалі, погребі не підходять, вони мають пухкі качани, і лежати будуть погано. Капуста при неправильному зберіганні може    повністю    згнити.                                                                                                                    

1.Зберегти капусту в складі, підвалі та погребі у ящиках це найпростіший спосіб  хоч і не кращий за ефективністю. Добре, якщо ящики будуть не суцільні, а з отворами — тоді повітря буде добре циркулювати  кришкою закривати не потрібно. Ящики краще ставити на невелику підставку, але  не на підлогу складу, погребу, підвалу.  У ящиках повинні бути щілини для циркуляції    повітря.                                                                                                                                        

   2.На гратчастих полицях, укладаємо головки капусти  без зіткнення один з одним. на підлозі, підклавши під неї нетканий матеріал  качани обсипаємо товченою крейдою і розкладаємо, перемежовуючи їх тканиною. Замість тканини використовуємо і папір, який в міру його зволоження замінюємо на новий. Шар паперу не дасть качанам стикатися, створить додаткову теплоізоляцію, захистить    від    світла    і    вологи.                                                                                                                          

  3.Коли качанів не дуже багато, підвішуємо їх за кочерижки в підвалі,  під стелею, попередньо очистивши    від    листя,    що    розкрилося.                                                                                                  

    4.У харчовій плівці  кожен качан капусти слід звільнити від погано прилеглих листків, аж до "білого листка". Качан слід обрізати  під корінь, кожну головку необхідно щільно укутати плівкою. Обгорнути головки плівкою потрібно мінімум в 2 шари.   Під час цієї процедури стежте за тим, щоб між капустою і плівкою не залишалося повітряних капсул. Капуста при неправильному зберіганні може повністю згнити. Саме тому так важливо дотримуватися вологості — температурного режиму і правильно    підготувати    качании    до    зими.                                                                                                        

   5.Якщо вибрати овочеву піраміду, необхідно спорудити в складі, підвалі, погребі дерев’яну площадку висотою 7-10 сантиметрів від підлоги. Між дошками настилу повинні залишатися невеликі зазори. Капусту оглянути, прибирати листя, які нещільно прилягають і на цю площадку прямокутником викладаємо найбільші і хороші качани, на них в шаховому порядку викладаємо качани поменше і так далі. У Вас повинна вийти капустяна «піраміда». При такому способі зберігання повітря буде добре циркулювати між качанами. Вживати капусту потрібно поступово розбираючи піраміду, починаючи з верхніх рівнів. Якщо якийсь з крайніх качанів почне псуватися, щоб дістати його, швидше  доведеться розбирати всю вищестоящу    піраміду    тоді    складати    знову.                                                                                             Морква, буряк і капуста добре зберігаються при температурі 0 +1°С, вологості - 90-95%.                

  Буряк дуже цінна культура, вона цінна як кормова, так і столова. Потрібно відбирати тільки здорові і міцні екземпляри буряку  для  зберігання на зиму. Щоб не попадала  волога до буряку і не  випаровувувалась корисна волога  з самих буряків, а також не виникали цвілі, підчас зберігання  найчастіше застосовують пісок. Якщо у Вас немає піску під рукою, можете замінити його на, сухий торф, або деревну стружку. При зберіганні буряку в погребі, також використовують і дерев’яні ящики. Так, буряк великих розмірів потрібно зберігати зверху, так як він гірше зберігається, ніж більш дрібні буряки. Також буряк зберігають у великих поліетиленових пакетах. У таких мішках зберігається, близько 35-45 кг. буряку, але не варто закривати мішки, в іншому випадку утворюється парниковий ефект. Час від часу потрібно перебирати буряк, щоб уникнути появи та подальшого розповсюдження сухої гнилі. Якщо буряк на зберіганні починає проростати, це означає, що не дотримується оптимальний температурний режим. Потрібно негайно обрізати проросле бадилля, щоб він не витягував вологу. Буряк можна зберігати в холодильнику, можна потерти варений і сирий та зберігати в морозильній камері. У такому випадку він довше збережеться, не втрачаючи при цьому своїх корисних якостей. При зберіганні буряку в неочищеному вигляді, його варто помістити в пакет, перед тим як закласти в холодильник, також варто особливо уважно дивитися, щоб у ньому не було вологи, оскільки вона сприяє швидкому гниттю буряка. Іноді буряк, в ящиках зберігають при кімнатній температурі, але така затія, не буде особливо успішною, оскільки термін зберігання за таких    умов    буде    коротким краще зберігати на балконі якщо немає сильних морозів просто окутати теплими тряпками, а якщо є морози то утеплити ящики пінопластом і добре накрити. Цей овоч    дуже    не    любить        перепадів    температури. 
Моркву потрібно зберігати окремо від інших овочів, попередньо просушивши і злегка очистивши від землі. Щоб зберегти цей овоч на тривалий час можна застосувати наступні способи    зберігання.                                                                                                                                                            1.Даний спосіб передбачає щільну укладку коренеплодів в картонні коробки, що вміщають в себе близько 10 кг. Моркву через кожні 20 штук перекладають хроном. Завдяки наявності в коренях хрону ефірних масел, які володіють антибактеріальними властивостями, морква надійно охороняється від різних захворювань. Витягувати овочі слід дуже швидко, щоб вони якомога    менше    піддавалися впливу    кисню.                                                                                                                                         2.На дно ящика необхідно насипати пісок шаром в 3 см, потім в один ряд покласти овочі і знову засипати їх піском. Ящик повинен бути заповнений не до кінця, необхідно вгорі залишити вільний простір      в10см.                                                                                                                                 Правильний час збирання — важливий фактор, який дозволить зберегти овочі тривалий час. Найкращий    час    для    збору    коренеплодів —ясна    погода.                                                          Пам'ятайте, що морква і буряк здатні зарубцювати невеликі механічні пошкодження, завдані їм при зборі або обробці. Але навіть найменше підмороження може викликати гниття овочів. Тому виконуйте правильний  температурний режим при їх зберіганні.                                                      Картоплю зберігати у темному і прохолодному місці. Температура має бути  2-4 ° С і вологість 85-90.  Бульби розкласти по ящиках або мішках для зберігання. Обов`язково перед закладанням на зберігання  картоплю обов`язково сортують. З ушкодженнями або ознаками захворювань бульби  відкидати. Зимою бульби  перебирати та пошкоджені хворобами  відкидати.  Перед закладанням  на зберігання всі овочі треба добре просушити.  

                           
Подбайте про те, щоб у вашому складі, підвалі та погребі не було гризунів. Вони поласувати овочами  ніколи не відмовляться. Стіни, а також полки в підвалі потрібно просушити перед закладкою овочів на зберігання. Також треба  обробити їх антисептиком, можна використовувати побілку розчином негашеного вапна, але підійде і обкурювання сіркою з розрахунком 30-40 грам на 1 м2. Не забудьте прибрати сміття і старі залишки овочів  в іншому випадку зберегти незіпсованими овочі нового врожаю буде набагато складніше.                                                                                                                    


Державний  фітосанітарний інспектор 
ГУ Держпродспоживслужби 
у Львівській області                                                                                       
 К.І.Верещинська

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь