ВПО (чоловіки) звертаємо Вашу увагу!

Дата: 09.05.2022 10:54
Кількість переглядів: 2287

До уваги мешканців Пустомитівської громади та ВПО (чоловіків)!

Відповідно до ч. 3 ст. 38 Закону України «Про військовий обов?язок і військову службу» органи Національної поліції України зобов’язані за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки доставити до таких територіальних центрів осіб, які порушили законодавство про мобілізацію (ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Призову під час мобілізації підлягають:

  • Військовозобов’язані
  • Резервісти
  • Чоловіки/жінки 18-60 років
  • Особи, що проходили військову службу, або є офіцерами запасу та мають військово-облікову спеціальність (ВОС)

Національна поліція має право здійснювати адміністративне затримання військовозобов?язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (ст.ст. 259, 262 КУпАП, ч. 3 ст. 38 Закону України «Про військовий обов?язок і військову службу»).

Крім того, статтею 336 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. За вчинення даного злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Нагадуємо також про те, що законодавством встановлені терміни і порядок постановки на облік в залежності від підстав для обліку.

  • Так, якщо людина прибула на нове місце проживання, вона зобов'язана повідомити про це ТЦК та СП , в якому перебуває на обліку.
  • Те ж саме стосується змін сімейного стану, стану здоров'я, місця навчання (частина 10 статті 38 Закону).
  • Так, якщо людина закінчила університет або була переведена в інший, якщо людина одружилася, поміняла роботу - про все це необхідно сповістити в ТЦК та СП протягом тижня.

Якщо метою переїзду є зміна місця проживання або відрядження, навчання, відпустка тривалістю понад 3 місяців, призовник зобов'язаний з'явитися в ТЦК та СП і знятися з обліку для постановки на облік за новим місцем проживання - на що у такого призовника є рівно тиждень, такий же термін для постановки на облік за новим місцем проживання.

Необхідно відзначити, що статтею 335 Кримінального кодексу встановлено кримінальну відповідальність за ухилення від призову на строкову службу і передбачено покарання у вигляді обмеження волі до 3 років.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь