Протруєння насіння дає змогу захистити насіння від збудників хвороб та шкідників

Дата: 17.10.2022 09:50
Кількість переглядів: 140

Останнім часом спостерігається погіршення фітосанітарного стану посівів в результаті порушення сівозмін, неправильного вибору попередників, погіршення якості обробітку грунту та недотримань схем захисту значно зросла шкодочинність хвороб зернових культур. Тому турбуватися про формування майбутнього урожаю потрібно ще до сівби.

Фото без опису

Склад патогенного комплексу насіння включає десятки видів грибів і бактерій. Загрозу посівам озимих пшениці та ячменю в першу чергу становитимуть збудники гельмінтоспоріозної і фузаріозної кореневих гнилей, альтернаріозу, твердої і летючої сажок, снігової плісняви, плямистостей, збудники яких передаються насінням або через грунт.

 

Недобір врожаю зернових від комплексу хвороб сягає до 30%, тобто кожен третій гектар знищують грибкові хвороби. Вже давно доведено, що втрати врожаю від хвороб внаслідок висіву не протруєного насіння за вартістю в десятки разів перевищують заощаджені кошти на протруєння в передпосівний період. Візуальний аналіз партій зерна у багатьох випадках  не дає об’єктивної оцінки, оскільки дуже часто має місце прихована інфекція. Це явище пов’язане з особливостями патогенезу збудників, часом колонізації рослин, а також погодними умовами. За останні десятиліття через зміни клімату, форми господарювання та технології вирощування сільськогосподарських культур відбулася значна трансформація агробіоценозів, що призвело до суттєвих змін у патогенному комплексі збудників хвороб. Як приклад можна навести зниження частоти ізоляції збудників фузаріозу колоса, які викликають появу типових симптомів, і значне зростання частки патогенів, що можуть розвиватися за посушливих умов і не давати чіткої картини хвороби. Основи стебла викликають хвороби, гриби, які уражують спочатку первинну кореневу систему, і тільки пізніше - вторинну та основу стебла. Зараження сходів відбувається за їхнього контакту з патогенами, що містяться на рослинних рештках та в грунті.

 

Протруєння - це обробка насіння хімічними препаратами - протруйниками, з метою знищення зовнішньої та внутрішньої інфекції. Цей захід дає змогу захистити насіння від збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, захищає проростки від пліснявіння в ґрунтових умовах, знижує ураження сходів кореневими гнилями, стимулює ріст рослин. До того ж, це єдиний спосіб захисту зернових культур від сажкових хвороб. Підбираючи протруйник необхідно врахувати види і наявність інфекції в насіннєвому матеріалі, агрокліматичні умови, травмованість і чистоту насіння.

 

Протруєне насіння зернових культур має зберігатися в прохолодному сухому приміщенні з вентиляцією.

Слід зазначити, що оброблене протруйниками насіння може довго зберігатися, проте його схожість та енергія проростання будуть залежати від фізичних умов зберігання. Тому при використанні насіння, що зберігалося тривалий час необхідно перевірити його на схожість.

 

Обов’язковим профілактичним заходом підготовки насіння до сівби є протруювання насіння, яке проводять одним із рекомендованих препаратів, що зареєстровані та входять до “Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”.

Забороняється використовувати для протруювання насіння пестициди, які не входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Усі роботи з протруювання насіння слід проводити з дотримання вимог техніки безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами.

 

Державний фітосанітарний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби уЛьвівській області                                   

К.І. Верещинська

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь