ДЛЯ С/Г КУЛЬТУР НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК МЕДВЕДКА

Дата: 21.03.2023 12:20
Кількість переглядів: 156

Медведка – пошкоджує широке коло культурних рослин, особливо овочеві, картоплю. В наш час коли близько 90% овочів і картоплі виробляється в малих селянських фермерських господарствах та на присадибних ділянках, проблема боротьби з цим небезпечним шкідником, як ніколи, дуже хвилює багатьох працівників сільського господарства та овочівників-любителів.

Живе медведка у верхньому шарі грунту в норах, зрідка буває на поверхні. В присмерках та вночі робить невеликі перельоти. Живитися починає при температурі 12-14оС. Через 10-15 днів виходять личинки, які риють підземні ходи, вигризають дупла в коренеплодах буряків, моркви, бульбах картоплі.

 Пошкоджені рослини жовтіють, легко витягуються із землі. В результаті посіви бувають зріджені.

 Боротьбу з медведкою слід проводити як в осінній, так і весняно-літній періоди. Ефективні і екологічно безпечні заходи боротьби слідуючі:

восени облаштовують ловильні ями з гноєм (бажано кінським) заввишки 60-80 см куди на зимівлю збираються шкідники. У морозні дні гній викидають із ям і знищують;

застосовують суміш води з гасом (100гр на1л води). Восени в кожну нірку вливають 30гр суміші;

наприкінці травня і протягом червня міжряддя просапних культур інтенсивно розпушують;

готують настій із несвіжого курячого посліду 2кг на відро води. Розчиняють, перемішують 1:5 і поливають землю 2-3 рази;

400г лушпиння та відходів цибулі заливають 10л води і витримують 4-5 днів. Перед використанням розчиняють у співвідношенні 1:5. Після дощу поливають землю 2-3 рази з інтервалом 5-7 днів;

згубною принадою для медведки є яєчна шкарлупа, перетерта в порошок і змочена олією. Цю принаду загортають в ґрунт, від неї шкідник гине.

 

Із хімічних заходів боротьби з медведкою для захисту сільськогосподарських культур застосовують препарати згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та «Доповнення…» до нього.

При проведенні робіт пов’язаних із хімічними препаратами використовуйте засоби індивідуального захисту (респіратори, захисні окуляри, рукавиці) та дотримуйтесь правил особистої гігієни.

 

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області

К.І.Верещинська

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь