Здоров’ю людини загрожує неправильне поводження робіт з пестицидами та агрохімікатами

Дата: 21.03.2023 12:21
Кількість переглядів: 116

За останні роки відбулися істотні зміни в хімічному методі майже повністю змінився асортимент пестицидів, який охоплює велику кількість препаративних форм, більшість з яких належить до різних груп органічних сполук.  

 

Останні роки ця галузь надзвичайно стрімко розвивається. У сфері вирощування рослинної продукції  діяльність сільськогосподарських підприємств в Україні, а також фізичних осіб у силу своїх особливостей є одним із найризикованіших видів підприємницької діяльності. Існує чимало правових ризиків, з якими стикаються у своїй діяльності як сільськогосподарські підприємства, застосовуючи хімічну обробку угідь, так і звичайні громадяни.

 

      Обов'язковість здійснення заходів щодо захисту рослин підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами, діяльність яких пов'язана з користуванням землею, лісом, водними об'єктами, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого ґрунту, а також реалізацією, переробкою, зберіганням і використанням рослин та продукції рослинного походження.                                   .   

 

   У зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і споживання їжі, які забезпечуються бачками з питною водою, рукомийником і медичною аптечкою. Це місце повинно розташовуватися не ближче 200 м від межі застосування пестицидів.

 

        Також встановлено, що завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

 

        При обробці сільськогосподарських угідь пестицидами відповідному суб’єкту, що здійснює таку діяльність, необхідно повідомляти про це саме через пресу, сільські, селищні та міську ради. Лише в такому випадку можна уникнути порушення законодавства та небезпеки порушення прав та інтересів інших осіб.

 

    У разі, якщо пестициди було застосовано, але населення та власників суміжних сільськогосподарських угідь попереджено не було, та у зв’язку з цим останнім було завдано збитків, то потерпілі мають повне право звертатися до суду. У таких випадках можна з упевненістю говорити, що шкода буде відшкодована.

 

        Вказане порушення — найтиповіше. Його причиною є, як правило, допущення до такого виду робіт працівників, які не мають відповідного допуску (посвідчення) на право такої роботи, чи порушення технології і порядку обприскування.  Роботи з пестицидами проводяться у ранні (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C.

 

      Відповідно до відомчих нормативних актів, до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами. Роботи з застосуванням хімічних засобів захисту рослин на присадибних ділянках необхідно проводити з дотриманням затверджених регламентів їх безпечного застосування (дози препаратів і кратність обробок та ін., які обов'язково вказуються на етикетці). Усі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються у спеціальних журналах.                                                                                                                                            

Допуск та медичну книжку особи, що здійснюють торгівлю пестицидами і агрохімікатами, повинні мати при собі і пред'являти їх на вимогу представників  контролюючих органів.                                                                                                                                                                    

       Відповідно до статті 1 Закону України "Про пестициди та агрохімікати" пестициди - це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб. Натомість, агрохімікати - це органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької       продукції.                                                                                                                                         Законом України "Про пестициди і агрохімікати" координується робота пов"язана з цими препаратами. Зокрема в статті 11 " Вимоги до транспортування, зберігання, застосування, утилізації, знищення та знешкодження пестицидів та агрохімікатів та торгівля ними", зазначається: "Особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними препаратами. Порядок одержання такого допуску (посвідчення) визначається Кабінетом Міністрів України". В якому затверджено «Програму навчання працюючих з пестицидами та агрохімікатами» Програма навчання  передбачає підготовку, перепідготовку організаторів та працівників підприємств, установ, організацій, робота яких безпосередньо пов'язана з організацією та транспортуванням, зберіганням, застосуванням, торгівлею пестицидами і агрохімікатами (агрономи, механізатори, заправники, комірники, вантажники, продавці та інші працівники.)


Слухачі одержують основні знання про хімічні і фізичні властивості пестицидів і агрохімікатів, їх токсичність, пожежно-небезпечність, призначення та способи їх застосування, вимоги щодо техніки безпеки при роботах з ними, надання першої долікарської допомоги та самодопомоги при нещасних випадках чи отруєнні.                                   

            На базі Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області в Львівському районі за адресою: с.Наварія, вул. Львівська,139,   постійно (по мірі формування груп) проводяться навчання осіб,  діяльність яких пов’язана з транспортуванням,  зберіганням,  застосуванням таторгівлею пестицидами  і агрохімікатами.

 

     Згідно ст. 18 Закону України «Про захист рослин» підприємства,   установи, організації та громадяни у сфері захисту рослин мають право та обов’язок   допускати  до   робіт,   пов’язаних   із    транспортуванням, зберіганням,  застосуванням засобів захисту рослин,  їх торгівлею, лише тих осіб,  які пройшли згідно з цим Законом спеціальну підготовку та  мають  на  те  відповідне  посвідчення і допуск,  що видаються центральним   органом   виконавчої  влади,  що  реалізує  державну політику у сфері захисту рослин, щороку.  Для видачі допуску підставою є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з  питань  безпечного  виконання  роботи  з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної  комісії  про  відсутність  протипоказань  за станом здоров’я.                                                                               

  Особи віком до 18 років,  вагітні жінки,  жінки,  що годують дітей, особи, які мають протипоказання за станом здоров’я, а  також  особи,  зазначені  у  переліку  важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами  праці,  на  яких  забороняється застосування праці жінок, визначеному МОЗ,  до виконання роботи  з пестицидами і агрохімікатами недопускаються.                                                                                                                                                  

 Особи, які не пройшли спеціальної    підготовки    та     неотримали відповідного  допуску  та  посвідчення  на право проведення робіт, пов’язаних  з  транспортуванням,  зберіганням,  застосуванням   та торгівлею засобами захисту рослин згідно ст. 21. Закону України «Про захист рослин» несуть адміністративну відповідальність.                                

Виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами особами,  які не мають допуску, забороняється!!!                                                                                                                                          

Перша            допомога при отруєнні пестицидами і агрохімікатами.                                        

 1.  Слід суворо дотримуватись заходів особистої безпеки. Роботи необхідно проводити рано вранці, або ввечері, коли температура повітря не перевищує 20°С. Необхідно передбачити захист шкіри, очей та органів дихання від пестицидів (протигаз, респіратор, ватно-марлева пов'язка).                                                                                                                                                                               

2.   Під час роботи з пестицидами забороняється приймати їжу та курити. Після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.                                                                

   3.  При перших ознаках отруєння слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання медичної допомоги, або викликати швидку допомогу.                                                                          

  4.   До приїзду швидкої допомоги потерпілого треба вивести з зони, яка оброблялась пестицидами, зняти засоби індивідуального захисту, звільнити від здавлюючого одягу.                                                   

  5.  Пестицид, що потрапив на шкіру, змити струменем води, краще з милом, або видалити за допомогою тканини чи ватного тампона, а потім промити шкіру достатньою кількістю води.                    

6.   При попаданні пестициду в очі слід негайно промити їх достатньою кількістю води.                    

   7.    При надходженні у шлунок потерпілому потрібно дати випити декілька стаканів води або розчину марганцевокислого калію слабо-рожевого кольору і викликати блювоту. Процедуру повторити 2-3 рази. (Забороняється викликати блювоту у хворого, що знаходиться в непритомному стані        або      при            наявності       судом).                                                                                                                                  

  8.      При послабленні дихання потерпілому дають нюхати нашатирний спирт. У випадку припинення дихання необхідно негайно приступити до штучної вентиляції легень.                                                                 

   9.     Проте, ще раз наголошую, що в усіх випадках отруєння пестицидами (навіть легкого) необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою.                                                                                 

       Дотримання регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними гарантує безпечність для Вашого здоров'я.

 

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області

К.І.ВЕРЕЩИНСЬКА                  

Фото без опису                           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь