Проведення навчань щодо безпечності робіт з пестицидами

Дата: 23.03.2023 15:24
Кількість переглядів: 97

На базі Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області в Львівівському районі за адресою:Львівська обл., Львівський р-н, вул. Львівська, , 139, постійно (по мірі формування груп) проводяться навчання осіб,  діяльність яких пов’язана з транспортуванням,  зберіганням,  застосуванням та      торгівлею пестицидами      і  агрохімікатами.                                                                                                        

При проведенні навчань наголошується на дотриманні та виконанні вимог Законів України  «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про бджільництво», «Про охорону навколишнього природного середовища», Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві та інших нормативно-правових актів.

 

 Відповідно до статті 1 Закону України "Про пестициди та агрохімікати" пестициди - це токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб. Натомість, агрохімікати - це органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості грунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької       продукції.                                                                                                                                        

Законом України "Про пестициди і агрохімікати" координується робота пов"язана з цими препаратами. Зокрема в статті 11 " Вимоги до транспортування, зберігання, застосування, утилізації, знищення та знешкодження пестицидів та агрохімікатів та торгівля ними", зазначається: "Особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними препаратами. Порядок одержання такого допуску (посвідчення) визначається Кабінетом Міністрів України". В якому затверджено «Програму навчання працюючих з пестицидами та агрохімікатами» Програма навчання  передбачає підготовку, перепідготовку організаторів та працівників підприємств, установ, організацій, робота яких безпосередньо пов'язана з організацією та транспортуванням, зберіганням, застосуванням, торгівлею пестицидами і агрохімікатами (агрономи, механізатори, заправники, комірники, вантажники, продавці та інші працівники.)


Слухачі одержують основні знання про хімічні і фізичні властивості пестицидів і агрохімікатів, їх токсичність, пожежно-небезпечність, призначення та способи їх застосування, вимоги щодо техніки безпеки при роботах з ними, надання першої долікарської допомоги та самодопомоги при нещасних випадках чи отруєнні.                                                                                                                                                                                

           Згідно ст. 18 Закону України «Про захист рослин» підприємства,   установи, організації та громадяни у сфері захисту рослин мають право та обов’язок   допускати  до   робіт,   пов’язаних   із    транспортуванням, зберіганням,  застосуванням засобів захисту рослин,  їх торгівлею, лише тих осіб,  які пройшли згідно з цим Законом спеціальну підготовку та  мають  на  те  відповідне  посвідчення і допуск,  що видаються центральним   органом   виконавчої  влади,  що  реалізує  державну політику у сфері захисту рослин, щороку.  Для видачі допуску підставою є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з  питань  безпечного  виконання  роботи  з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної  комісії  про  відсутність  протипоказань  за станом здоров’я.

 

Особи віком до 18 років,  вагітні жінки,  жінки,  що годують дітей, особи, які мають протипоказання за станом здоров’я, а  також  особи,  зазначені  у  переліку  важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами  праці,  на  яких  забороняється застосування праці жінок, визначеному            МОЗ,  до виконання роботи  з пестицидами і агрохімікатами недопускаються.                                                                                                                                            

Особи які не пройшли спеціальної    підготовки    та     неотримали відповідного  допуску  та  посвідчення  на право проведення робіт, пов’язаних  з  транспортуванням,  зберіганням,  застосуванням   та торгівлею засобами захисту рослин згідно ст. 21. Закону України «Про захист рослин» несуть адміністративну відповідальність.

Виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами особами,  які не мають посвідчення, допуску, забороняється!!!

За більш детальною інформацією звертайтесь за адресою: Львівська обл., Пустомитівський р-н, вул. Львівська, , 139, тел. 0972162374

 

 

ГУ Держпродспоживслужби

У Львівській області

К.І.ВЕРЕЩИНСЬКА                   

Фото без опису                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь