Обережно: Особливо небезпечними є підробки засобів захисту рослин

Дата: 10.05.2023 16:03
Кількість переглядів: 101

Через шкідники, хвороби та бур’яни  захист рослин передбачає здійснення цілого  комплексу заходів, що спрямовані на зменшення втрат врожаю та запобігання погіршення стану рослин.

 

Використовуються усі технології і методи,  системи управління шкідливими організмами, що відповідають економічним та екологічним вимогам. Заходи із захисту рослин мають враховувати економічні пороги шкодочинності (контроль залишкових кількостей пестицидів).

 

       Сільськогосподарським культурам та продукції рослинництва шкодять багато видів шкідників,  збудників хвороб, та бур’яни.

 

       Останні роки сільськогосподарська галузь надзвичайно стрімко розвивається. Існує чимало правових ризиків, з якими стикаються у своїй діяльності як сільськогосподарські підприємства, застосовуючи хімічну обробку угідь, так і звичайні громадяни. Ринок засобів захисту рослин постійно зростає. Купівельна спроможність деяких виробників сільськогосподарської продукції залишається низькою, тому при виборі ЗЗР основним фактором для них є не якість продукту, а його ціна. Заощадити на ЗЗР за рахунок придбання препаратів сумнівної якості та походження виникає спокуса у всіх господарників. А якщо є попит – буде і пропозиція. Але, на жаль, будь-який хороший продукт стає об’єктом підробок з боку недобросовісних бізнесменів. Підробки засобів захисту рослин є особливо небезпечними. Активно користуються тим  комерсанти, шахраї, які отримують надприбутки, продаючи підробні препарати. Хочу ще раз  звернути увагу аграріїв на проблему підробок пестицидів, адже, незважаючи на численні застереження та роз’яснення, вона в Україні не зникла, особливо в післякризових умовах. Сьогодні від підробок пестицидів потерпають практично всі країни Європи, однак Україна серед них посідає перше місце. За даними Європейської асоціації захисту рослин, близько 20% українського ринку ЗЗР промислового фасування становлять підробки.            Найбільшу партію підробок в Європі також було виявлено саме в Україні. Отже, ця проблема набула в Україні надзвичайних масштабів. Застосування пестицидів в Європі дуже чітко регламентоване і перебуває під постійним контролем відповідних державних служб, а продукція аграрного сектору підлягає жорсткому моніторингу, який контролює безпечність товарів для споживачів. Ситуація  в Україні   інша. У складні часи фінансових недостатків, наражаються на проблему браку коштів на проведення посівної кампанії, догляд за посівами чи збирання врожаю більшість господарств.  Адже офіційний дозвіл на торгівлю пестицидами в Україні мають декілька тисяч суб’єктів підприємницької діяльності, серед яких більшість складають фізичні особи підприємці, частина з них – це різної величини дистриб’юторські компанії, які дбають про свій авторитет і працюють прозоро, з дотриманням вимог законодавства. Інше питання – дрібні фірмочки з сумнівною репутацією та фізичні особи підприємці, які діють практично безконтрольно. Одні виготовляють таку тару, як у справжньої продукції, та наповнюють її чимось, у десятки разів дешевшим за діючу речовину справжнього препарату, але схожим на вигляд. Другі до таких «замінників» додають 30 або 50 відсотків самого препарату, завдяки чому вони все ж таки справляють певний вплив на шкідливий об’єкт, але його не варто навіть порівнювати з ефективністю і тривалістю дії оригіналу.

        А найбільш небезпечними є підробки, де у якості дешевого замінника використовують схожі на вигляд застарілі препарати, застосування яких заборонене  в Україні. Вони не забезпечують належного захисту рослин мають дуже високу токсичність, накопичуються у рослинах та ґрунті.

     Підроблений препарат може містити найрізноманітніші домішки, наприклад діоксини, які впливають на цілий ряд органів і систем спричиняють вроджені каліцтва впродовж багатьох поколінь. Потрапивши в організм людини, діоксин довгий час зберігається в ньому завдяки своїй хімічній стійкості і здатності поглинатися жировими тканинами, в яких відкладається. Період напіврозпаду в організмі 7-11 років. У навколишньому середовищі діоксин має тенденцію накопичуватися в          харчовому      ланцюзі.
       Від застосування підробленого препарату призведе до втрат врожаю та його якості, попалить культуру внаслідок агресивних хімічних домішок оскільки відповідна проблема їх захисту не буде вчасно вирішена. Крім правових проблем та економічних втрат врожаю, від застосування підробок існує інший надзвичайно важливий аспект це вплив на здоров’я людей та довкілля, викликають  загибель бджіл, свійських тварин та забруднення сільгосппродукції.
       Засоби захисту рослин купуйте лише у постачальників, які мають ліцензії на право зберігання і торгівлю ними, сертифікати відповідності на продукцію, що реалізують. Завжди вимагайте ліцензію у сумнівних постачальників.При придбанні засобів захисту рослин обов’язково вимагайте від продавця сертифікат якості на продукт і касовий (товарний) чек із зазначенням наступної інформації: назва підприємства або прізвище продавця; найменування товару; ціна та кількість товару; дата продажу. Упаковка повинна бути заводською. Звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки. Інформація на етикетці повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням: назви постачальника і його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату; номера партії; ваги або об’єму; дати виготовлення і терміну придатності; найменування фірми-виробника і його адреси; регламенту застосування (норма витрати, культура, об’єкт, спосіб, час обробки, обмеження, терміни очікування, способи знешкодження, заходи безпеки та надання першої медичної допомоги). Етикетка повинна міцно кріпитися до упаковки.

     Єдиний спосіб уникнути підробок – купувати продукцію у офіційних сертифікованих дистриб'юторів. 

Недопустимо використання тари від пестицидів «для господарських потреб» населення.       В Законі України про Пестициди і агрохімікати» чітко вказано що пестициди  і агрохімікати і пакування іноземного виробництва, що ввозяться на територію України, повинні супроводжуватися даними про технологію їх знешкодження та утилізацію. {  Частина  четверта  статті  10  із  змінами, внесеними            згідно  із Законом N 2189-VI ( 2189-17 ) від 13.05.2010 }

 Переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, згідно зі статтею 201 Кримінального Кодексу України карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією предметів контрабанди та з конфіскацією майна.

   

 

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області                                                                                            

 К.І.Верещинська

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь