Увага! Рослина Борщівник Сосновського небезпечний для людини та довкілля

Дата: 15.05.2023 14:42
Кількість переглядів: 171

Знищення Борщівника Сосновського, в першу чергу необхідне для охорони здоров'я людини.    Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden  з'являється  навесні  один з перших, серед  інших трав. Це холодостійка, багаторічна культура, цвіте і плодоносить один раз   після чого відмирає. Розмножується коренями і насінням.

 

Містить фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні,  відомі факти, коли після опіків Борщівником Сосновського  навіть були летальні випадки. У молодому листі ці речовини можуть розкладатися при термічній обробці. Борщівник Сосновського завезли до області понад півстоліття  для вигодовування тварин. Його дійсно дуже полюбляє велика рогата худоба, вівці, але лише в молодому віці.

     В перші роки  рослина  не викидає пагона, росте в вигляді листя в кущі та збільшує кореневище, на 2—3 рік з’являється трубчатий пагін із декількома суцвіттями. Перецвівши, рослина гине. Скошена рослина, яка не відцвіла, дає пагін на наступний рік, і може жити протягом багатьох років допоки не відцвіте. Якщо стовбур перебитий, за умови теплої погоди, рослина  квітне повторно через 1—2 тижні, на вцілілих пагонах в прилистових розетках розвиваються квіти, причому інколи в більшій кількості. Нові квіти можуть зростати навіть майже біля землі, якщо скошувати  треба при самій землі. Скошені рослини спалювати . Зрілий борщівник досягає у висоту 3–5 м і розповсюджується з шаленою швидкістю. Насіння борщівника розноситься вітром і водою, а також будь-яким видом транспорту, людьми та тваринами (волосся, одяг, шерсть). Одна рослина борщівника Сосновського дає 15-20 тисяч летючих насінин. . .Насіння проростає при 1-20 С , а сходи з’являються при 7-100 С. Витримує приморозки до 6-80 С , а взимку мінус 2—250 С без снігу і 35-400 С  морозу при наявності снігового покрову . Вимогливий до вологи , у посушливих умовах росте повільно. Основними місцями його зростання є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища.

Борщівник Сосновського,  як і амброзія полинолиста, викликає сильну алергію та призводить до складних опіків. Лікарі констатують: із кожним роком зростає кількість звернень до спеціалістів за допомогою після опіків Борщівником Сосновського. І якщо людина не звертає увагу на те, що торкнулася рослини, то поставити діагноз зазвичай нелегко.  

Заходи боротьби.

Оскільки Борщівник є небезпечним видом, то необхідно систематично проводити заходи по перешкоджанню його поширення: випас худоби – молоді листки рослини поїдають вівці та корови; систематичне косіння,  зрізування товстих коренів на глибині 8-12 см, що забезпечує знищення рослини.

Ефективний засіб захисту хімічний, який потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду. Проти Борщівника Сосновського  рекомендується застосовувати гербіциди суцільної дії  згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні дотримуючись регламентів застосування. 

Заходи безпеки:

  При роботі з рослиною потрібно дотримуватись ряду настанов:

Попередження контакту шкіри з будь-якою частиною рослини, особливо тими частинами, що пустили на зламі сік. Він спричиняє опіки навіть на тильній поверхні долонь, де шкіра порівняно товста.

Робота з рослиною при викошуванні, та обробці гербіцидами передбачає використання щільного водовідштовхуючого одягу, респіратор, окуляри та щільні гумові рукавиці.

Попередження дітей про небезпечність рослини. Велике листя та трубчасті стебла цікаві дітям для зламування.

Попередження використовування листя борщівника як серветок, для витирання рук чи ніг.

Розміщення інформаційних бюлетенів у школах, базах відпочинку та в місцях значної вегетації борщівника.

 

 

 

 

 ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області                                                                                                                             К.І.Верещинська

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь