12 червня світ відзначає Всесвітній день боротьби з дитячою працею!

Дата: 12.06.2023 15:38
Кількість переглядів: 88

Цей день встановлений Міжнародною організацією праці у 1997 році, щоб нагадати суспільству про страждання, з якими стикаються мільйони дітей у всьому світі, які вимушені працювати в небезпечних умовах, позбавлені нормального дитинства та можливості отримати освіту.

Майже у всіх країнах світу протягом історії діти селян, рабів, а потім і ремісників допомагали батькам. Дитяча праця на фабриках, заводах, шахтах була звичайним явищем у багатьох промислово розвинених країнах Європи та Америки в XIX столітті. Діти працювали нарівні з дорослими до 14-18 годин на добу (іноді з 5-6-річного віку), а платили їм за це в кілька разів менше.

Саме тому однією з найперших Конвенцій МОП було заборонено використання праці дітей віком до 14 років на промислових підприємствах (1919 рік). Згодом ухвалено й інші документи, серед яких особливе місце посідає Конвенція МОП № 182 «Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці», прийнята в 1999 році (Україна ратифікувала цю Конвенцію у жовтні 2000 року).

Нині у більшості країн дитяча праця вважається формою експлуатації та визнана незаконною.

В той же час експерти МОП та ЮНІСЕФ у спільному звіті про глобальні оцінки і тенденції щодо дитячої праці (2016-2020 роки) виявили, що за чотири роки залученими до праці виявилися 160 млн дітей. Це на 8,4 млн більше від зафіксованого раніше показника. З них половина (79 млн осіб) зайняті на небезпечних роботах, які загрожують їхньому здоров’ю, безпеці або моральному стану.

За законодавством України допускається праця дітей після досягнення ними 16-річного віку, і виключно у ситуаціях для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час – з 14 років. У трудових відносинах діти прирівнюються у правах до дорослих, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються цілим рядом пільг: скорочений робочий час при повному розмірі заробітної плати, подовжена тривалість щорічної відпустки, заборона працювати у шкідливих умовах, у нічний час, у вихідні дні та надурочно.

Впродовж останніх 5 років інспекторами праці виявлено факти використання праці 1006 дітей, з них віком до 14 років – 17 дітей; віком від 14 до 15 років – 50 дітей; віком від 15 до 16 років – 83 дитини, віком від 16 до 18 років – 856 дітей. 303 дітей працювали без укладення трудових договорів.

Найбільше дітей працювало у сільському господарстві і, як правило, без укладення трудових договорів, без медоглядів і без обмежень у тривалості робочого часу.

Із 6 дітьми сталися нещасні випадки з тяжкими наслідками під час виконання ними роботи, з яких 5 – із смертельними наслідками.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею інспектори праці провели ряд заходів, спрямованих на інформування дітей, молоді та суспільства про вимоги законодавства.

Діти – це майбутнє будь-якої нації. Разом ми можемо створити світ, де кожна дитина матиме можливість вирости сильною, творчою та щасливою особистістю!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних