12 червня світ відзначає Всесвітній день боротьби з дитячою працею!

Дата: 12.06.2023 15:38
Кількість переглядів: 72

Цей день встановлений Міжнародною організацією праці у 1997 році, щоб нагадати суспільству про страждання, з якими стикаються мільйони дітей у всьому світі, які вимушені працювати в небезпечних умовах, позбавлені нормального дитинства та можливості отримати освіту.

Майже у всіх країнах світу протягом історії діти селян, рабів, а потім і ремісників допомагали батькам. Дитяча праця на фабриках, заводах, шахтах була звичайним явищем у багатьох промислово розвинених країнах Європи та Америки в XIX столітті. Діти працювали нарівні з дорослими до 14-18 годин на добу (іноді з 5-6-річного віку), а платили їм за це в кілька разів менше.

Саме тому однією з найперших Конвенцій МОП було заборонено використання праці дітей віком до 14 років на промислових підприємствах (1919 рік). Згодом ухвалено й інші документи, серед яких особливе місце посідає Конвенція МОП № 182 «Про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці», прийнята в 1999 році (Україна ратифікувала цю Конвенцію у жовтні 2000 року).

Нині у більшості країн дитяча праця вважається формою експлуатації та визнана незаконною.

В той же час експерти МОП та ЮНІСЕФ у спільному звіті про глобальні оцінки і тенденції щодо дитячої праці (2016-2020 роки) виявили, що за чотири роки залученими до праці виявилися 160 млн дітей. Це на 8,4 млн більше від зафіксованого раніше показника. З них половина (79 млн осіб) зайняті на небезпечних роботах, які загрожують їхньому здоров’ю, безпеці або моральному стану.

За законодавством України допускається праця дітей після досягнення ними 16-річного віку, і виключно у ситуаціях для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час – з 14 років. У трудових відносинах діти прирівнюються у правах до дорослих, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються цілим рядом пільг: скорочений робочий час при повному розмірі заробітної плати, подовжена тривалість щорічної відпустки, заборона працювати у шкідливих умовах, у нічний час, у вихідні дні та надурочно.

Впродовж останніх 5 років інспекторами праці виявлено факти використання праці 1006 дітей, з них віком до 14 років – 17 дітей; віком від 14 до 15 років – 50 дітей; віком від 15 до 16 років – 83 дитини, віком від 16 до 18 років – 856 дітей. 303 дітей працювали без укладення трудових договорів.

Найбільше дітей працювало у сільському господарстві і, як правило, без укладення трудових договорів, без медоглядів і без обмежень у тривалості робочого часу.

Із 6 дітьми сталися нещасні випадки з тяжкими наслідками під час виконання ними роботи, з яких 5 – із смертельними наслідками.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею інспектори праці провели ряд заходів, спрямованих на інформування дітей, молоді та суспільства про вимоги законодавства.

Діти – це майбутнє будь-якої нації. Разом ми можемо створити світ, де кожна дитина матиме можливість вирости сильною, творчою та щасливою особистістю!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних