У Пустомитівській міській раді відбувся семінар «Про насіння і садивний матеріал»

Дата: 14.06.2023 10:58
Кількість переглядів: 412

У Пустомитівській міській раді відбувся семінар. Посадовими особами відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна, Управління фітосанітарної безпеки, Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області  проведено роз’яснювальну роботу суб’єктам господарювання та зацікавленим особам  Пустомитівської міської ради з питань дотримання вимог законодавства «Про насіння і садивний матеріал».

 Цей Закон визначає основні засади виробництва та обігу насіння і садивного матеріалу, а також порядок здійснення державного контролю за ними. Сертифікація насіння і садивного матеріалу - комплекс заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва;                                                                             

      ЗУ «Про охорону прав на сорти рослин» Цей Закон регулює майнові і особисті немайнові відносини, що виникають у зв’язку з набуттям, здійсненням та захистом прав інтелектуальної власності на сорти рослин. Державна реєстрація прав на сорт - офіційне визнання і засвідчення державою фактів виникнення, припинення та у випадках, встановлених законом, передачі прав інтелектуальної власності на сорт шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру патентів на сорти рослин на підставі рішення Компетентного органу про державну реєстрацію прав на сорт у порядку, встановленому цим Законом; за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин.                                                                                                                                

     ЗУ «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів». Цей Закон регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками), розробниками, дослідниками, науковцями та споживачами генетично модифікованих організмів та продукції, виробленої за технологіями, що передбачають їх розробку, створення, випробування, дослідження, транспортування, імпорт, експорт, розміщення на ринку, вивільнення у навколишнє середовище та використання в Україні (далі - поводження з ГМО) із забезпеченням біологічної і генетичної безпеки.                                                                             

        ЗУ «Про пестициди і агрохімікати»,  зменшення пестицидного навантаження з заміною їх біопрепаратами для боротьби з шкідниками та хворобами рослин. Біологічні   препарати  надійно  захищають  урожай   та  безпечні  для  людей  і  довкілля.  Відповідно  до   ст.3 Закону  України  « про пестициди  і  агрохімікати», Постанови  КМУ від 26.06.1996 року № 679 « Про затвердження  Положення  про спеціальні  сировинні зони  для виробництва с/г продукції, широке  застосування біологічних  препаратів  забезпечить економію  матеріальних  ресурсів, забруднення  довкілля  та  с/г  продукції  хімічними  препаратами  та  продуктами  їх  деградації,  покращить  фізико- хімічні  властивості  грунтів.                                   

    ЗУ «Про захист рослин». Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від хвороб, спричинених вірусами, бактеріями, грибками. Рослини пошкоджують шкідники: комахи, кліщі, а також нематоди. Рослини це джерело повітря, яким ми дихаємо, їжа, яку ми споживаємо, але ми не замислюємося про те, що треба дбати про їхнє здоров’я. Здоров’я рослин опиняється у все більшій небезпеці. Утримуючись від перевезення рослини і насіння, під час міжнародних подорожей, ми допомагаємо захистити нашу мальовничу природу від небезпечних шкідників та хвороб рослин. Отже, під час подорожі уникайте привезення додому рослин або інших рослинних продуктів, насіння с/г культур адже шкідники рослин або хвороби можуть ховатися на них.

 

Управління Держпродспоживслужби

Фото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних