5 фактів, які потрібно знати про сказ

Дата: 18.07.2023 11:17
Кількість переглядів: 71

1.Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально.

2. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) сказ входить в першу п'ятірку основних небезпечних зоонозів, що завдають найбільших соціальних і економічних збитків.

3.  Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Основний шлях проникнення вірусу в організм відбувається через пошкодження шкіри в наслідок укусів та ослинення.

4.  В Україні вже більше 40 років триває епізоотія сказу природного типу. Спостерігається циркуляція вірусу серед 23 видів диких та шести видів домашніх і сільськогосподарських тварин в різних природно-географічних зонах.

5.  В Україні поступово зменшується кількість випадків сказу. У 2018 році їх було зафіксовано 1466, у 2019 – 908, у 2020 – 851. Станом на 01.09.2021 було зафіксовано 397 випадків сказу.

Нагадуємо, що для профілактики сказу необхідно регулярно вакцинувати свійських тварин – вакцинація є дієвою профілактичною мірою проти розповсюдження захворювання.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних