ПРОТОКОЛ зборів з громадськістю сіл Містки,  Полянка,  Малинівка,  Диб'янка щодо обговорення  проєкту рішення Пустомитівської міської ради Львівської області "Про перепрофілювання (зміну типу)  Містківського ліцею Пустомитівської міської ради Львівс

Дата: 24.08.2023 16:00
Кількість переглядів: 75

ПРОТОКОЛ

зборів з громадськістю сіл Містки,  Полянка,  Малинівка,  Диб'янка щодо обговорення  проєкту рішення Пустомитівської міської ради Львівської області "Про перепрофілювання (зміну типу)  Містківського ліцею Пустомитівської міської ради Львівської області"

20 серпня 2023 року

Присутні:

  • Олег Серняк - міський голова,
  • Тетяна Голдун - заступник міського голови,
  • Надія Когут - начальник відділу освіти,
  • Надія Плебанська - заступник начальника відділу освіти,
  • Іван Москалюк - директор Містківського ліцею,
  • Любов  Войтович - староста села,
  • Володимир Говенко - депутат Пустомитівської міської ради,
  • Уляна Штангрет - депутат Пустомитівської міської ради,
  • Мешканці села: Уляна Курилас, Ірина Шевчик, Оксана Париняк, Юрій Дячишин, Олена Лісовець, Лілія Мартиненко, Оксана Газдун, Сергій Калинюк, Леся Кнап, Галина Ільницька, Ірина Кісь, Оксана Білінська, Ірина Гавдяк, Марія Банах, Галина Воробець, Ірина Брославська, Катерина Адам, Ольга Коваль, Василина Когут, Ольга Венглевська, Михайло Вовк, Микола Дрізд, Мар'яна Дрізд, Роман Зелінський, Ганна Гриців, Ольга Качур, Олена Мудра, Любов Вовчанська, Мирослава Курій, Богдан Венглевський, Петро Стець, Мирослав Шевчик.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про розгляд та обговорення проєкту рішення Пустомитівської міської ради Львівської області "Про перепрофілювання (зміну типу)  Містківського ліцею Пустомитівської міської ради Львівської області".

1. СЛУХАЛИ:

1). Олега Серняка, міського голову, який ознайомив із метою зібрання, а саме обговорення проєкту рішення  Пустомитівської міської ради Львівської області "Про перепрофілювання (зміну типу)  Містківського ліцею Пустомитівської міської ради Львівської області ".

Рішення стосується реформи в галузі освіти,  змін, які  законодавчо закріплені  в законі "Про освіту", ухваленим ще  в 2017 році. Оптимізація мережі закладів загальної середньої освіти за сучасних умов — це одне з найактуальніших та найбільш болючих завдань, покладених на органи місцевого самоврядування. Порадитись, почути спільну думку, знайти компроміс, обговорити з професіоналами та дійти згоди в даному питанні - основна мета наших зборів. І головна ціль оптимізацїї, - це не економія коштів за рахунок оптимізацїї закладів освіти, скорочення робочих місць, а підвищення якості освіти, створення рівних умов для кожної дитини задля адаптації її в суспільстві та конкурентоспроможності сільського учня, доступність в здобутті безкоштовної вищої освіти.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве  самоврядування в Україні», статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», з метою створення необхідних умов для рівного доступу громадян до якісної освіти, підвищення ефективності заходів щодо розвитку освітньої галузі, ефективного та раціонального використання бюджетних коштів, маємо прийняти рішення про підтримку проекту  рішення Пустомитівської міської ради Львівської області "Про перепрофілювання (зміну типу)  Містківського ліцею Пустомитівської міської ради Львівської області"

2). Надію Когут, начальника відділу освіти Пустомитівської міської ради, яка  поінформувала присутніх  про зміни у законодавстві про освіту щодо реорганізації закладів освіти, ознайомила з вимогами до профільного ліцею.  

Сьогоднішній круглий стіл зібрано для того, щоб визначити напрямок, за яким ми маємо рухатись далі.

Турбота про дитину — це коли ти робиш все можливе, щоб вона вчилась в якісній школі для того, щоб вона мала широкий спектр для вибору майбутнього.

Когут Н.О. пояснила, що питання, яке розглядається виникло відповідно до пункту 30 статті 26 та пункту 10 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,  статті 11 Закону України “Про загальну середню освіту”, статті 13 та статті 66 Закону України “Про освіту”, з метою забезпечення підвищення якості освіти, економічної ефективності функціонування закладів освіти, приведення освітньої мережі у відповідність до вимог законодавства, через недостатню наповненість класів Містківського ліцею.

Відповідно до кількості учнів, що навчаються у ліцеях Пустомитівської громади, передбачено один профільний ліцей.  Інші ліцеї буде перепрофільовано у гімназії. Шестикласники, які підуть 1 вересня 2023 року до школи – це ті діти, які мають у старшій школі навчатися у профільному ліцеї.

Згідно з   законодавством, є вимоги до профільного ліцею. У першу чергу, має бути не менш ніж дві паралелі, і не менше трьох профілів. Це  можуть бути: природничо-математичний профіль, гуманітарний профіль або технологічний профіль. Відповідно, у профільному ліцеї має бути створена сильна матеріальна база. Вчителі мають отримати відповідну підготовку, тому що більшість предметів у профільному ліцеї, це інтегровані предмети.

У 2021 році відбулися зміни у законодавстві, рішення про створення профільного ліцею приймаються на рівні територіальних громад, тобто місцева рада. У  громаді 5 ліцеїв: Містківський ліцей, Наварійський, Семенівський ліцей, і два ліцеї у Пустомитах – №1 і №2. І по своїй матеріальній базі вони різні. Тільки один з них може бути профільним ліцеєм, усі інші – гімназії.

Формування мережі профільних ліцеїв старшої школи - складне питання, яке ще потрібно буде вирішити.

3) Тетяна Голдун, заступник міського голови зазначила, що перепрофілювання закладу освіти  робиться з метою надання якісної освіти. Усі заклади забезпечені автобусами "Шкільний", у громаді хороші дороги, діти, які захочуть навчатися у ліцеї - будуть довозитися шкільними автобусами до ліцею. Не слід хвилюватися за емоційний стан дітей, у кожному закладі працюють висококваліфіковані практичні психологи та педагоги.

 

В обговоренні взяли участь:

1).Ольга Качур, мешканка села Містки, звернула увагу на те, що приміщення школи будувалося силами мешканців села і вчителів.  Що спочатку це була дев'ятирічка, потім школа з одинадцятьма класами, а зараз знову хочуть зробити дев'ятирічку, що спричинить закриття школи взагалі.

Зменшення кількості випускників виглядає цілком логічним на тлі скорочення чисельності населення в с.Містки. В невеликих селах люди побоюються, що позбавлення їх шкіл права приймати дітей до 10-го класу прискорить відтік мешканців та, як наслідок, подальший занепад.

  • Начальник відділу Надія Когут переконливо зазначила, що якщо  заклад стане гімназією - не означає, що про нього перестануть дбати. Адже у теперішньому ліцеї хороші фахівці, які мають вагомі результати на предметних олімпіадах та конкурсах. На жаль, вчителі окремих предметів матимуть менше педагогічне навантаження, але у інших закладах Пустомитівської громади можливе працевлаштування по сумісництву.

2). Михайло Вовк, мешканець села Малинівка, поцікавився від чого залежить фінансування учителів.

  • Олег Серняк відповів, що фінансування відбувається з державної субвенції, відповідно кількість учнів у закладі освіти  впливає на фінансування закладу з державного бюджету.

3). Мирослав Шевчик, мешканець села Малинівка, запропонував довозити учнів з міста Пустомити  для збільшення чисельності Містківського ліцею.

4). Іван Москалюк, директор Містківського ліцею,  повідомив, що цього року у 10 клас не йде жодна дитина, відповідно на другий навчальний рік не буде 11 класу. Проаналізував роботу ліцею за остання роки.

5). Любов Войтович зазначила, що народжуваність дітей спадає, цього року в школу йде 17 учнів. В 2018 було народжено 10 дітей. Можливо ще є такі діти, які проживають без реєстрації, є багато таких сімей. В 2019-му році 14 народилося, в 2020-му – 13. Тому виникла проблема, яку нині розглядаємо.

Зменшення кількості випускників виглядає цілком логічним на тлі скорочення чисельності населення в с.Містки. В невеликих селах люди побоюються, що позбавлення їх шкіл права приймати дітей до 10-го класу прискорить відтік мешканців та, як наслідок, подальший занепад.

Не підтримала проект рішення.

5). Володимир Говенко, депутат міської ради,  член бюджетної комісії  

Запропонував звернутися до Верховної ради України про призупинення реформи освіти у зв’язку з воєнним часом. Не підтримав проєкт рішення, висловив думку про звернення до ВР щоб  реформу призупинили. Не закрили, а призупинили.

Олег Серняк, міський голова зауважив, що   ми зверталися на сесії. Закон зворотної дії не має. Міністр освіти Оксен Лісовий під час перебування в Пустомититах, сказав, що є бачення, є реформа, вона зупинятися не буде, вони навпаки будуть впроваджувати додаткові елементи цієї реформи.

 

Завершив обговорення.

 

Серняк О.В. ще раз звернув  увагу на те що,  сьогодні абсолютно не йдеться про закриття закладу, він як працював, так і буде працювати. Наше завдання – його вдосконалювати і покращувати, і робити його більш конкуретноспроможним з іншими закладами, які розташовані поряд.

Від того, де діти навчаються, залежить, де буде надходити освітня субвенція за тими дітьми. Нам насправді вигідно, щоб побільше дітей навчалося на території нашої громади. Тому нам треба зробити, щоб тут була якісна освіта, в першу чергу з 1-го по 9-й клас. І думати, де ми можемо організувати з 10 по 12 клас таку освіту, яка би зацікавила тих дітей, які би зараз з Місток не йшли в іншу громаду, зокрема десь до Львова навчатися в ПТУ чи в якісь інші напрями, а, для початку, залишалася як мінімум в Пустомитах. Можливо, з часом реформа зміниться і можна буде кілька таких ліцеїв мати, буде достатня кількість дітей, розвинуться Містки і Полянка, буде достатня кількість садиб, народжуваність буде близько 50 хоча б дітей по старостинському округу, тоді можна буде говорити про відновлення навчання в 10-12 класах. Але зараз стоять трошки інші цілі перед нами.  Подякував всім, хто прийшли сьогодні задати запитання, почути, поспілкуватися. Запевнив, що всі зауваження, висновки приймаються. 

Рішення в подальшому буде прийматись на сесії міської ради.

 

Голова зборів

Секретар

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних