Здорове насіння дає здорові рослини
Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Здоров’я рослин починається з насіння. Насіння — це живий організм, тому його висока продуктивність залежить від дбайливого поводження з ним і його належного зберігання. Рекомендується використовувати все насіння овочевих культур протягом двох років після придбання (в залежності від культури). Насіння також додають у харчування, воно швидко відновлює сили, підвищує працездатність, покращує настрій та активізує захисні функції організму. Насіння, як і рослини є чудовим джерелом здорових жирів, білка, клітковини та антиоксидантних поліфенолів. Воно зменшує й ризик деяких захворювань. Насіння є важливим і обов’язковим компонентом моделі здорового харчування. Його споживання допомагає, серед інших інтервенцій, знизити рівень цукру в крові, холестерину та артеріального тиску Насіння містить усі необхідні речовини, необхідні для розвитку рослин.
Від здорового насіння залежить здров”я рослин і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми їмо. Сьогодні відомі 25000 видів рослин, із яких майже 3000 їстівні. Кисень і їжа які ми отримуємо від рослин, дають нам необхідну енергію, щоб рости, рухатись. Рослини дають нам ліки, коли ми хворіємо.
Міжнародні подорожі та торгівля, які втричі збільшилися за останнє десятиліття, можуть швидко поширювати шкідників, хвороби, фітонематоди та бур’яни по всьому світі, завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та середовищу.
Як і у випадку зі здоров’ям людини, захист рослин від шкідливих організмів набагато вигідніший, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями. Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.
Будьте обережні, замовляючи насіння, рослини та рослинні продукти в Інтернеті або через поштові служби, оскільки невеликі пакунки можуть легко обійти звичайний фітосанітарний контроль.
Що ми можемо зробити, щоб підтримати здоров’я рослин
Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників. . На насінні можуть негативно позначатися висока температура та вологість, знижуючи його силу росту і енергію проростання. Тому насіння потрібно зберігати в прохолодному, сухому місці, захищеному від прямого сонячного світла, та запобігти його пошкодженню під впливом вологи. Банки, пакети з фольги та мішки є повітро- та водонепроникними. Недбале поводження з насінням може призвести до пошкодження оболонки насіння. Тверда, але тендітна оболонка захищає живий організм усередині насіння (утворення тріщин в оболонці або руйнування драже). Мішки з насінням не можна кидати, оскільки оболонка насіння та зародки можуть тріснути, що порушить процес проростання.
Скористайтеся перевагами сучасних цифрових технологій, мобільних додатків і програмного забезпечення, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширеню шкідників і хвороб рослинам і боротися з ними, також повідомляти про спалахи.
Підприємства приватного сектору - зробіть торгівлю та транспортування насіння, рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства. Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням насіння і рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Купуючи насіння і рослини та рослинну продукцію, особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами.
Сприяти проведенню інформаційних компаній щодо важливості насіння та рослин і того, що кожен може зробити для їх захисту.
Інвестувати більше в дослідження, пов’язані зі здоров’ям рослин, в інноваційні практики та технології, а також заохочувати приватний сектор і землекористувачів всіх форм власності робити це.
Забезпечувати, щоб фітосанітарні вимоги щодо імпорту ґрунтувалися на стандартах ІРРС і були технічно обґрунтованими, відповідали ризику зараження шкідливими організмами, являли собою найменш доступні обмежувальні заходи та створювали мінімальні перешкоди для міжнародного руху людей, товарів і транспортних засобів.
Забезпечувати дотримання стандартів охорони здорового насіння та здорових рослин і посилити потенціал захисту насіння та рослин, у тому числі шляхом проведення оцінки фітосанітарної спроможності (РСЕ) у співпраці з Секретаріатом ІРРС.
Посилити системи моніторингу та раннього попередження для захисту здорового насіння та здорових рослин.
Узгоджувати політику та дії з цілями сталого розвитку, пов’язаними зі здоров’ям насіння та рослин, зокрема тими, які спрямовані на усунення голоду, недоїдання, зменшення бідності та загроз для навколишнього середовища.
ГУ Держпродспоживслужби
У Львівській області
К.І. Верещинська